Hlavní obsah

Testoval jsem, zda jsou zkorumpovaní, tvrdí bývalý úředník za ANO obviněný z uplácení

Právo, Barbora Janáková
Praha

Obvodní soud pro Prahu 1 zahájil ve čtvrtek hlavní líčení proti Vladislavu Kovalovi (býv. člen hnutí ANO), který byl obžalován z převzetí úplatku. Jako úředník na ministerstvu pro místní rozvoj měl v říjnu 2014 oslovit společnost Protum servis a za úplatek jí nabídnout zajištění zakázek. Koval tvrdí, že společnost, která pro ministerstvo pracuje již osm let, pouze zkoušel. Hrozí mu až deset let vězení.

Článek

Bývalý ředitel odboru hospodářské správy na ministerstvu pro místní rozvoj měl na starosti správu budov a vozového parku. Během svého působení se podle svých slov snažil o velké úspory. „Prověřoval jsem firmy. Některé firmy jsem prověřil a ukončil spolupráci s nimi a u jiných jsem změnil nastavení spolupráce,“ popsal Koval, jak probíhalo jeho šetření.

„Nakonec jsem si nechal společnost Protum servis, která s ministerstvem spolupracovala od roku 2006 a měla nestandardně smlouvu na dobu neurčitou,“ uvedl dále Koval.

Posléze řekl, že v září roku 2014 jim vrchní ředitelka na poradě řekla, ať začnou prověřovat korupční rizika na úřadech. Koval před soudem sdělil, že od 15. října ho začal prověřovat Národní bezpečnostní úřad (NBÚ), a proto by rozhodně nikoho nežádal o úplatek.

Přesto se 22. října konala v restauraci Mincovna schůzka, na kterou kromě Kovala přišel i jednatel Protum servisu Jaroslav Tůma. Ten vypověděl, že mu obžalovaný vysvětlil, že na ministerstvu provedl řadu změn, a proto hodně peněz ušetřil a teď neví, co s nimi. Přemýšlel o nějakých dalších pracích, které by na ministerstvu udělal.

Měl malé prémie, chtěl víc

Později přišla žádost o úplatek. „Já vám ty práce klidně budu nechávat, ale dostal jsem jenom malé prémie, jenom tři tisíce korun, a tak bych chtěl, abyste mi za ty práce něco nechával,“ měl podle Tůmy říci Koval. Tůma uvedl, že úplatek se měl týkat víceprací na ministerstvu, nešlo o nasmlouvané práce. Koval údajně Tůmu požádal, aby mu ukázal mobil, protože člověk si v dnešní době nemůže být ničím jistý. Podnikatel se podle svých slov bál, že kdyby nabídku hned odmítl, firma by přišla o práci, a tak řekl, že se poradí se společníkem. Po schůzce zavolal společníkovi Romanovi Protivovi a řekl mu, že mají problém. Doslova měl říct svému společníkovi: „Ty vole, on chce prachy.“

Protiva u soudu během své poměrně rázné výpovědi prohlásil, že oba žádost o úplatek překvapila. Na otázku, zda si se společníkem nemysleli, že je Koval pouze zkouší z korupčního jednání, Protiva odpověděl: „To ne. Podívejte se, já někoho zabiju, tak ho testuju, jestli to vydrží, když ho zabiju, tak to nevydržel?“

Původně oba svědci nevěděli, jak situaci řešit, ale pak se dohodli, že s tím půjdou na sekretariát ministryně a nahlásí to standardním způsobem.

Tůma dodal, že když pak spolupracoval s protikorupční policií, Koval si ho vzal do kanceláře a sdělil mu, že už žádné peníze nechce, prý na podobné praktiky není. „Pan Koval ani později neřekl, že by se jednalo o nějaký test korupce. Sdělil mi pouze, že na to mám zapomenout, že na podobné věci není,“ řekl u soudu Tůma.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám