Hlavní obsah

Teprve 14letý mladík strhával stařenkám z krku řetízky

Právo, kij

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Karviná

Karvinským kriminalistům se podařilo chytit 14letého mladíka, který několik týdnů terorizoval v Karviné starší ženy, zejména klientky místních Lázní Darkov. Přímo za bílého dne jim v lázeňském parku strhával zlaté řetízky z krku. Většinou šlo o ženy, které se neměly šanci jakkoliv bránit. Podle policie podobných útoků, kdy pachatelům ještě není 15 let, přibývá. Přitom jim žádný trest kvůli jejich nízkému věku nehrozí.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Teprve 14letý mladík okrádal seniory ubytované v lázních za bílého dne.

Článek

„Mladík si vždycky vybíral snadné oběti. Měl ještě 15letého komplice. Nejstarší přepadenou ženou byla 83letá babička. Některé ženy si například četly na lavičce v parku. Klidně k nim přišel, řekl: Dobrý den, babičko, co to čtete za knížku? Když mu chtěly knížku ukázat, tak jim strhl z krku řetízek a dal se na útěk,“ vylíčil vedoucí policejního oddělení v Karviné Petr Kijonka.

Jde o známou firmu

Kriminalistům se podařilo vypátrat, že jde o stejného mladíka, který podobným způsobem přepadával starší ženy už loni. „Je to známá firma, skupina vrstevníků ho uznává jako svého kápa. Soud mu po loňských krádežích uložil pobyt ve výchovném ústavu. Když letos dostal dvouměsíční prázdniny a přijel za rodiči do Karviné, tak po několika dnech zase začal ženy přepadávat,“ upozornil policista.

Loni mladík okradl asi 20 žen. Letos stihl strhnout zlaté řetízky, které pak prodával ve zlatnictví, přibližně 10 ženám. „Dělal to s brutalitou, v jednom případě se o řetízek přetahoval. Vůbec se nebál, klidně přepadával ženy za bílého dne v odpoledních hodinách, kdy byli kolem svědci. Často ženám vůbec nikdo nepomohl a mladík utekl nebo ujel na kole,“ popsala mluvčí karvinského policie Zlatuše Viačková.

Policisté jsou pro snížení hranice trestní  odpovědnosti

Policisté by proto přivítali, kdyby se snížila hranice trestní zodpovědnosti. „V poslední době se setkáváme stále častěji, že kluci i ve věku kolem 10 let útočí na starší lidi, klidně si na ně troufnou, protože jim žádný trest nehrozí,“ upozornil policista. Podle něho může 14letému mladíkovi nyní soud nanejvýš nařídit přísnější režim, tedy ochrannou léčbu. Z ústavů však velmi často utíkají.

„Ráno je chytneme a odpoledne zase uteče,“ podotkl Kijonka. Za peníze získané prodejem řetízků, celkem asi 45 tisíc korun, mladíci jezdili po městě taxíkem nebo hráli automaty. „Pachatel je z velice slabé sociální rodiny, oba rodiče jsou nezaměstnaní,“ dodal policista.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám