Hlavní obsah

Teplický soud potrestal padělatele bankovek

Právo, Karel Otcovský
Teplice

Teplický okresní soud poslal v úterý dohromady na 18 let za mříže skupinku výrobců a šiřitelů padělaných peněz. Její šéf Michal Balog vyfasoval i za své předešlé hříchy souhrnný trest, ve věznici s ostrahou si podle verdiktu soudce Miroslava Čapka pobude šest let.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Třiačtyřicetiletý Balog vyráběl bankovky na běžných tiskárnách, do nich pak vkládal stříbrný proužek a domaloval lipový květ. Bankovky nebyly úplně povedené, papír byl na omak tvrdší a lesklejší. Přesto se jich padělateli podařilo do oběhu dostat nejméně 214 kusů. On a jeho kumpáni byli úspěšní hlavně v supermarketech, kde využili nepozornosti pokladních při nákupní špičce. Falešné peníze udali také ve večerkách nebo v hernách.

Falešnými pětistovkami a tisícovkami platili od ledna do března. Pomyslná klec spadla na hlavního iniciátora na nádraží v Bohušovicích nad Ohří v okamžiku, kdy si falešnou pětistovkou kupoval jízdenku na vlak. Pozorné pokladní se bankovka nezdála, zrušila odjezd vlaku z nádraží a zašla za ním do vagónu. Tam mu sdělila své podezření, vykázala ho z vlaku a zavolala policii. Během čekání na muže zákona si navíc všimla, že v kolejišti leží dalších 52 bankovek se stejným sériovým číslem.

Neodolal svodům

Při výslechu se muž přiznal a druhý den přinesl policistům dalších 13 pětistovek. Falešné bankovky z jeho dílny se pak našly po celé republice. Balog během hlavního líčení uvedl, že se pokušení vyrábět falešné bankovky dlouho bránil. Když ale nemohl sehnat práci, svodům již neodolal.

„Tiskárnu jsem si koupil. Začal jsem na pětistovkách, těch ale moc nebylo. Potom jsem dělal tisícovky, možná jsem vyzkoušel i dvoustovky, ale ty snad do oběhu ani nešly. Materiál jsem si koupil sám, koupil jsem si dopisní papíry nebo A4. Jak jsem dělal ochranné prvky? Například listy jsem dělal gelovými fixami,“ vypověděl Balog a zdůraznil, že ostatní obžalovaní moc dobře věděli, že bankovky, které jim dal a které následně dali do oběhu, jsou falešné.

Balog neprotestoval

„Všem jsem to řekl. Když některý z nich přišel a řekl, dej mi, já je zkusím proměnit a dám ti půlku, tak jsem jim dal. Vždycky, když se prohodilo, tak jsem nějakou tu částku z toho měl,“ uvedl hlavní tiskař.

Jeho nejbližší spolupracovník Milan Mirga vyfasoval rovněž šestiletý trest. Také jemu Čapek sečetl dřívější prohřešky, stejně jako Jánu Baloghovi, který ve vězení stráví tři roky. S tříletým trestem podmíněně odloženým na pět let, odešel od soudu čtvrtý výtečník do party Bertin Gorol.

Tresty pro Baloga a Mirgu nejsou pravomocné. Státní zástupce si vzal lhůtu na odvolání, stejně jako Mirga.

Reklama

Výběr článků

Načítám