Hlavní obsah

Tenista Kodeš vysoudil skoro 800 tisíc za 20 let trvající rozvod

Novinky, bad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Bývalý tenista Jan Kodeš vysoudil na České republice za téměř 20 let trvající rozvodové řízení celkem 780 tisíc korun. Odvolací soud ve středu potvrdil rozhodnutí Obvodního soudu pro Prahu 2 a přiznal tenistovi dalších téměř tři sta tisíc. Kodeš původně požadoval po státu skoro 8,5 miliónu korun. Rozhodnutí je pravomocné.

Foto: Dušan Dostál, ČTK

Jan Kodeš na fotografii z roku 2007

Článek

Podle vyjádření soudu se jedná o nemajetkovou újmu, nikoliv o náhradu škody.

„Po součtu všech plnění z nemajetkové újmy mimosoudně, v průběhu tohoto sporu i na základě rozsudků všech stupňů žalobce obdrží celkem 780 500 Kč,“ vyjádřila se k rozhodnutí soudkyně Jitka Denemarková.

Jeden z nejlepších tenistů 70. let dvacátého století (vítěz Wimbledonu 1973) a dvojnásobný vítěz French Open (1970, 1971) žaloval stát o téměř osm a půl miliónu korun jako zadostiučinění za nepřiměřeně dlouhé soudní vypořádání rozvodu. Soudy řešily jeho majetkové vypořádání s bývalou manželkou od roku 1988 až do roku 2008.

Měnil se trh s nemovitostmi

Jak se měnily v průběhu doby ceny nemovitostí, nechávaly soudy několikrát přepracovávat znalecké posudky. Obvodní soud Kodešovi původně přiznal jen 182 tisíc. Před dvěma lety Nejvyšší soud rozhodl, že má tenista nárok na 360 tisíc.

Kodeš ale uspěl se stížností k Ústavnímu soudu (ÚS), podle kterého je nutné přihlížet nejen k zákonným kritériím, ale také k dalším relevantním okolnostem, tedy třeba i k vývoji trhu s nemovitostmi. Například hodnota Kodešovy pražské vily, ze které měl svou bývalou manželku vyplatit, vzrostla v mezidobí o 250 procent.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám