Hlavní obsah

Tady máte desítku a vyřešte to. Developer z Klatovska čelí žalobě z podplácení úředníka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Klatovy

Ke klatovskému soudu míří případ podnikatele ze Sušice, který se měl podle policie snažit uplatit zaměstnance místní radnice výměnou za ovlivnění stavebního řízení u developerského projektu. Muž obvinění odmítá a vidí v tom pomstu za to, že se k úředníkovi nechoval zrovna s úctou a nepodlézal mu.

Foto: město Sušice

Městský úřad Sušice

Článek

„Podali jsme obžalobu pro zločin podplacení, kterého se měl obviněný dopustit na úřední osobě,“ potvrdila Novinkám šéfka klatovského státního zastupitelství Petra Švecová. Za stíhané jednání navrhuje žalobce uložení peněžitého trestu.

K události mělo dojít loni v červenci. Obžalovaný podnikatel tehdy přišel na odbor výstavby řešit probíhající stavební řízení ohledně bytových domů, které stavěla jeho firma. Po pracovníkovi, který měl administraci stavby na starosti, údajně požadoval uspíšení kolaudace a akceptování některých změn mimo schválený projekt.

Podle státního zástupce nabídl úředníkovi finanční hotovost 10 tisíc korun a se slovy „tady máte desítku, nějak to vyřešte“ mu měl peníze začít vnucovat. Nejprve mu je údajně položil na pracovní stůl a poté je vsunul do brožury stavebního zákona, který měl úředník na stole.

Karlovarský stavebník vyplatil miliónové úplatky, aby mohl stavět pro Rusy

Krimi

„Chtěl po mně, abych zařídil hladký průběh kolaudace bez toho, aniž by byly splněny veškeré podmínky. Pak vyndal ze zadní kapsy několik bankovek s tím, ať si je vezmu a nějak to vyřeším. Opakovaně jsem mu je vracel zpátky, až si je nakonec vzal a odešel pryč,“ popsal situaci úředník.

Obviněný stavebník odmítl, že by úředníkovi přislíbil, nebo dokonce dal nějaký úplatek. Tvrdí, že jde o buďto jedno velké nedorozumění, nebo o snahu neschopného úředníka znepříjemnit život podnikateli, který se k němu nechoval zrovna s úctou a nepodlézal mu. Podle svých slov se sám cítí poškozený arogancí, s jakou s ním úředník zacházel.

Jako by měl v sobě několik desítek

„Chtěl jsem dořešit drobné změny ještě ve stadiu před kolaudací, které šlo vyřešit v horizontu dnů. U dotyčného úředníka jsem opakovaně narážel na neochotu něco dělat,“ uvedl podnikatel.

Během policejního vyšetřování ale připustil, že se mohl chovat nevybíravě. „Byl jsem v určité časové tísni a rozčilovala mě jeho neznalost problematiky a nekompetentnost. Slovo desítka mohlo padnout v rozčilení, když jsem mu řekl, že pracuje, jako by měl dneska už několik desítek,“ vysvětlil stavebník.

Tajemník sušické radnice Petr Novák nechtěl případ komentovat. Pouze uvedl, že na práci dotyčného úředníka si nikdo oficiálně nestěžoval.

Kontrolor zastavil stavbu, protože nedostal úplatek

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám