Hlavní obsah

Syna málem utýrali k smrti hlady, dostali tři roky

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Doslova za pět minut dvanáct se lékařům podařilo zachránit roční dítě, které skončilo v nemocnici kvůli „péči“ svých rodičů podvyživené a psychomotoricky zaostalé. Chlapec po zotavení putoval k babičce a rodiče dostali tři roky za mřížemi pro týrání. Po­dle brněnského krajského soudu rodiče nejednali s cílem dítěti ublížit, jen se péčí o syna nechtěli moc zatěžovat.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

První rok života byl pro chlapce, který se narodil s anémií, dermatitidou a alergií na kravské mléko, hodně krušný. Dvakrát skončil v nemocnici s těžkými stavy způsobenými nevhodnou péčí svých rodičů, potřetí už jej do nemocnice transportovali záchranáři na hranici života a smrti.

„V důsledku dehydratace, těžké podvýživy, nedostatku bílkovin, fosforu a glukózy upadal do komatózního stavu a byl v kritickém stavu, špinavý a zanedbaný, s váhou šest kilogramů, vrtulníkem rychlé záchranné služby převezen do Fakultní nemocnice Brno,“ popsalo stav chlapce státní zastupitelství. Podle lékařů dítě v tu chvíli od smrti dělily jen desítky minut.

Za kritický stav nesli odpovědnost jeho rodiče

„Nevěnovali synovi náležitou péči, dítě krmili pouze směsí ovocné přesnídávky a vody, neprováděli u něho hygienu a nepromazávali jeho tělo předepsanými mastmi,“ upozornil jen na část zanedbání státní zástupce.

Domácí násilí na dětech při zavřených školách vzrostlo

Krimi

Rodina žila na Brněnsku v nevyhovujících podmínkách v areálu zemědělského družstva, v létě se pak vydala na dovolenou na chalupu na Tišnovsku. Onou chalupou byla zanedbaná barabizna bez tekoucí vody či splachovacího záchodu, kterou jeden ze svědků popsal jako „smeťák“. Tam dítě nakonec zkolabovalo.

Rodiče ale před soudem tvrdili, že si nejsou vědomi žádného pochybení. „Jsem přesvědčená, že péči jsme zvládali. Sama nevím, proč syn opakovaně končil v nemocnici. Nikdo mi nikdy neřekl, že bych dělala něco špatně,“ popsala matka.

Obžalovaní se snažili, aby je dítě co nejméně rušilo v jejich aktivitách. Přitom nereagovali či bagatelizovali apel ze strany sociálních pracovnic či lékařů na potřebu zvýšené zdravotní i další péče.

„Ten den nic nenasvědčovalo tomu, že by syn trpěl nějakými problémy. Po obědě usnul, ale spal déle než obvykle. Když jsem ho chtěla vzbudit, nevnímal mě, měl zavřené oči a trochu plakal,“ řekla.

Podobně se hájil i otec. „O problémech, které měl mít syn, nám lékaři neřekli. Já sám latinským nebo lékařským termínům nerozumím,“ tvrdil otec. „Každé dítě, které si hraje, je špinavé,“ okomentoval ještě zprávu z nemocnice o tom, jak bylo dítě zanedbané.

V roce na úrovni čtyřměsíčního dítěte

Při vyšetřování vyšlo najevo, že ačkoli rodiče věděli, že by synovi měli dávat speciální umělé mléko a později i příkrmy, jeho výživu zaopatřovali buď obyčejným sunarem, přesnídávkou naředěnou vodou, nebo jen pouhou vodou s cukrem. Přitom speciální výživu pro syna mohli mít na lékařský předpis, stačilo by jim jen si chodit pro recepty k dětské lékařce.

Matku i syna bila. Zakázala mu i slavit Vánoce

Krimi

„Znalci se shodli, že podvýživa byla způsobena hladověním, špatná hygiena měla vliv na rozvoj atopického ekzému, zánětu spojivek a močové trubice a nedostatečná péče vedla k tristnímu psychomotorickému vývoji poškozeného, který se v roce života projevoval jako čtyřměsíční novorozenec,“ zhodnotil rodičovský přístup předseda trestního senátu Michael Vrtek.

„Obžalovaní se snažili, aby je dítě co nejméně rušilo v jejich aktivitách. Přitom nereagovali či bagatelizovali apel ze strany sociálních pracovnic či lékařů na potřebu zvýšené zdravotní i další péče,“ uvedl soudce.

Státní zástupce pro dvojici požadoval trest za ublížení na zdraví se sazbou až 12 let vězení, soud ale nakonec jednání osmkrát trestaného otce a třikrát trestané matky ohodnotil jako týrání a spokojil se s tříletým trestem.

„Obžalovaní si sice byli vědomi, respektive museli si být vědomi následků, které způsobit mohou, avšak z jejich jednání spíše vyplývá spoléhání se na to, že dítě bude prospívat jako každé jiné, a svou výchovu zaměřili na cestu nejmenšího odporu,“ vysvětlil verdikt soudce Vrtek. Případ ale ještě není u konce, po odvolání obou stran jej ještě posoudí Vrchní soud v Olomouci

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám