Hlavní obsah

Svoji sestru odtáhl k lesu a znásilnil. Dostal 6,5 roku

Na teprve čtrnáctileté dívce, navíc sestře, se kterou má jednoho společného rodiče, se podle soudu rozhodl ukojit svůj chtíč 28letý muž z Jihlavska. Využil chvíle, kdy byl s dívkou sám, a i přes její odpor a s vědomím, že jsou příbuzní, ji zavlekl k lesu a znásilnil. Brněnský krajský soud muže poslal za znásilnění a soulož mezi příbuznými na 6,5 roku do vězení.

Foto: Petr Kozelka

Muž se u soudu hájil, že si čin jeho sestra vymyslela.

Článek

K činu došlo v květnu 2020. „Obžalovaný šel se svou polorodou sestrou, která na jeho dotaz potvrdila, že ještě neměla pohlavní styk. Odmítla s ním ale pokračovat dál a pokusila se utéci. Obžalovaný jí dal facku a táhl ji k lesu, osahával ji, přestože ho prosila a říkala, ať toho nechá, že jsou sourozenci,“ řekla předsedkyně senátu Jaroslava Bartošová.

Muž nakonec svou sestru dovlekl k lesu, kde ji hodil na zem, využil své fyzické převahy a znásilnil ji. Přitom v tu dobu měl partnerku a s ní tři děti.

Soud po provedeném dokazování nemá o věrohodnosti poškozené žádné pochyby
Jaroslava Bartošová, soudkyně

Obžalovaný vinu popírá a tvrdí, že si jeho sestra znásilnění vymyslela. „Ačkoli se zdá, že je to situace tvrzení proti tvrzení, soud dospěl k závěru, že v kontextu s dalšími nepřímými důkazy lze považovat výpověď poškozené za věrohodnou,“ řekla Bartošová.

Soud o tom podle soudkyně po provedeném dokazování nemá žádné pochyby. „Skutek popsala přiměřeně svému intelektu, zkušenostem a také traumatu, kterému byla vystavena,“ řekla Bartošová.

Oběť má psychické problémy

„V jednání obžalovaného shledáváme vysoký stupeň společenské nebezpečnosti. A je to dáno nejen tím, že znásilnil nezletilé dítě, navíc polorodou sestru. A zdůrazňuji, že obžalovaný byl v tu chvíli svéprávný zletilý muž,“ upozornila Bartošová.

Senát upozornil, že znásilněnou dívku potkal podobný osud jako mladé oběti podobných trestných činů, ať již jde o pohlavní zneužívání, nebo znásilnění.

Chtěl mě doma znásilnit, utekl před manželem, popsala pražským policistům žena

Krimi

„Jsou tam podobné specifické znaky, jako sekundární viktimizace, tedy trauma, které jim způsobuje okolí včetně nedůvěry vlastní matky. U poškozené jsou diagnostikovány další psychické problémy, utíká z dětského domova, začala se sebepoškozovat. Důvodně lze očekávat, že se zážitek promítne v jejím dalším psychosociálním vývoji,“ povzdechla si soudkyně.

Muži hrozilo až dvanáct let vězení. „Obžalovaný byl opakovaně soudně trestán, nelze přehlédnout, že se mimořádně závažného jednání dopustil v době podmíněného odkladu odnětí svobody. Nevzal si ponaučení z předchozích uklá­daných trestů,“ dodala Bartošová. Pokud by se muž rozhodl odvolat, případ posoudí ještě Vrchní soud v Olomouci.

Reklama

Výběr článků

Načítám