Hlavní obsah

Svobodův řidič zřejmě nebude za nehodu odsouzen

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VYŠKOV

Vyškovský okresní soud se v pondělí zabýval kauzou bývalého člena ochranky ministra zahraničí Cyrila Svobody, který letos v dubnu havaroval nedaleko Vyškova. Jednání bylo odročeno na neurčito. Řidič Tomáš Rynda se totiž přiznal a obhajoba požádala o podmínečné zastavení procesu. Žaloba souhlasí.

Foto: NPÚ
Článek

Tomáš Rynda, který nehodu zavinil, již uhradil dluhy za zničení auta a ošetření ministra Svobody. Zbývá zaplatit jen 1600 korun za ošetření druhého člena ochranky, který také cestoval v ministerském audi.

"Soud počká, až mu obžalovaný dodá doklad o zaplacení této částky a pak rozhodne. Je pravděpodobné, že proces podmínečně zastaví. Jsou k tomu splněny všechny podmínky. Já proti tomu nic nenamítám," řekl státní zástupce Zdeněk Adámek.

Svobodův automobil havaroval v noci 15. dubna tohoto roku. Zřejmě kvůli vysoké rychlosti skončilo jeho služební Audi A8 v hlubokém příkopu a  ministr utrpěl poranění krční páteře. Záchranka ho převezla na chirurgické oddělení vyškovské nemocnice a druhý den ho vrtulník dopravil do Úrazové nemocnice v Brně.

Cesta na hlasování

Ještě více pozorností než Svobodova rekonvalescence vzbudila jeho mise na záchranu vládní koalice. Koncem dubna musel se zlomeninou krčního obratle absolvovat cestu vrtulníkem z brněnské nemocnice do Prahy, aby mohl hlasovat o zákonu o DPH.

V kanceláři předsedy Sněmovny Lubomíra Zaorálka tehdy vznikl improvizovaný nemocniční pokoj se zdravotnickým personálem. V zasedací místnosti se Svoboda pod notnou dávkou sedativ zdržel na invalidním vozíku asi šest minut, zvedl ruku pro zákon a poslanci KDU-ČSL ho opět odvezli.

Tehdy strana navrhovala, že transport v té chvíli klíčového poslance zaplatí ze svého rozpočtu. Dopravu ministra přes půl republiky ale nakonec platil stát. Zpět do brněnské úrazové nemocnice se Svoboda už nevracel, léčbu dokončil v pražské Ústřední vojenské nemocnici.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám