Hlavní obsah

Světové celebrity platily české pokuty

Právo, David Hluštík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ REPUBLIKA

Účastníkům evropského rychlostního závodu světových celebrit Gumball 3000, který se prohnal Českem v neděli a v pondělí, se dostalo pocty, o které možná ani nevědí. Stali se součástí statistik víkendové dopravně bezpečnostní akce, kterou zorganizovala Policie České republiky.

Článek

Policisté na území republiky zkontrolovali téměř osmnáct tisíc vozidel, přičemž zjistili pět tisíc přestupků. Nejčastějším přestupkem byla rychlá jízda. Tvořila přes dva a půl tisíce případů. Alkohol policisté zaznamenali v devětapadesáti případech. Jenom při kontrolách v Praze policisté za jeden den zjistili přes čtyři sta přestupků. Za ty uložili blokové pokuty v souhrnné výši dvě stě šest tisíc korun. Mezi nejčastěji zjištěné přestupky tradičně patřilo nedodržení nejvyšší povolené rychlosti (229 případů). Dále pak nevyhovující technický stav kontrolovaných vozidel (46) a nepoužití bezpečnostních pásů (49).

Akce se měla původně konat už minulý týden, kvůli úniku informací z Policejního prezídia byla však o týden posunuta. Policisté se tak zároveň vypořádali s oříškem v podobě průjezdu účastníků gumballu územím ČR. Zaznamenali jejich přestupky a udělili jim pokuty.

Pokuty platily i celebrity

"U účastníků závodu jsme zaznamenali několik překročení rychlosti a u dvou účastníků alkohol, ale nijak to nevybočilo z normálu," svěřil se Právu šéf republikových dopravních policistů Zdeněk Bambas. Většina pokut padla v pondělí dopoledne, kdy se závodníci začali přesouvat po dálnici D1 na Slovensko. [celá zpráva] Deset jich výrazně překročilo nejvyšší povolenou rychlost, většina jela přes 200 km/h. Poté, co zasáhli policisté z dálničního oddělení Velký Beranov, ale už pokračovali v jízdě ukázněně.

Po nedělním dojezdu do Prahy se někteří účastníci gumballu nechali slyšet, že místy jeli i 270 kilometrů za hodinu a policisté jim ještě salutovali. [celá zpráva] Bambas ovšem taková tvrzení nebere příliš vážně. "To si mohli vymyslet jen někteří nedospělí jedinci. I kdyby to byli noví Schumacherové, tak by při té rychlosti byli na českých silnicí mrtví," tvrdí. Že ale nemusí jít ani o výmysl, ani o naprostou výjimku ukazují zjištění Ředitelství silnic a dálnic ČR, které minulý týden zveřejnilo závěry z výzkumu monitorování vozidel na vybraném úseku dálnice D1. Tam bylo během deseti dnů zaznamenáno opakované překročení rychlosti 250 km/h.

Mimo akce se jezdí hůř

Policisté jsou přesvědčeni, že medializace víkendové akce ani možnost připravit se na termíny konání dalších, jež obsahoval seznam pocházející podle mluvčí policejního prezidia Blanky Kosinové z jednoho okresního ředitelství na Brněnsku, nemá zásadní vliv na chování řidičů. "Myslíte si, že někdo ten seznam bude opravdu využívat a jezdit podle něj?" komentovala minulý týden jeho šíření elektronickou poštou pro Právo Kosinová.

Na jistý rozdíl mezi chováním při avizované akci a mimo ni však poukázalo měření rychlosti, které na dvou místech v Praze uskutečnila zcela nezávisle na policii vlastní technikou soukromá společnost Czech radar. Ta pronajímá radary stále většímu počtu českých obcí, které při zjištění přestupků pokutují řidiče samy.

"Ve čtvrtek 12. května jsme měřili v Argentinské ulici a V Holešovičkách. Povolenou rychlost překročila většina řidičů. Jeden řidič dokonce sto desítkou, přičemž v daném úseku je povolena sedmdesátka," řekl Pavel Lukeš z firmy Czech Radar.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám