Hlavní obsah

Světlice, která při ohňostroji v Tachově popálila diváky, byla výrobní zmetek

– Tachov
Právo, pab

Zranění několika diváků při ohňostroji během srpnových historických slavností v Tachově nebude mít dohru před soudem. Policie zjistila, že pyrotechnika měla výrobní vadu a organizátor nic nezanedbal.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Případ jsme odložili. Organizátor světelné show dodržel všechny bezpečnostní předpisy, a navíc se ukázalo, že pyrotechnický výrobek, který nehodu způsobil, měl výrobní vadu,“ řekla Právu mluvčí tachovské policie Dagmar Jiroušková.

Část hořící světlice tehdy vlétla mezi diváky a tři z nich zranila. Nejhůře dopadl čtrnáctiletý chlapec, kterého záchranka odvezla do nemocnice. Další dva dospělé lékaři ošetřili na místě. „Chlapec měl středně těžké popáleniny zad,“ uvedla mluvčí krajské záchranné služby Lenka Ptáčková.

Policisté následně zahájili úkony trestního řízení pro podezření z obecného ohrožení. „Ohňostroj nám zajišťovali profesionálové ze specializované firmy. Nikdy v minulosti k žádné nehodě nedošlo,“ řekla ředitelka Městského kulturního střediska v Tachově Božena Vaňková.

Světlice odpaloval Petr Burian, který se této branži věnuje 20 let a má za sebou přes tisíc akcí. „Trubka, která slouží jako pouzdro, se v polovině roztrhla a světlice pak vylétávaly neřízeně ven – některé bohužel i směrem do diváků. Jednoznačně selhal výrobek a my jsme připraveni veškerou škodu uhradit. Pro takové případy jsme pojištěni,“ sdělil Burian.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám