Hlavní obsah

Studenti střední školy na Jihlavsku se nabourali učitelům do účtů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Skupině studentů střední školy v Telči na Jihlavsku se podařilo prolomit přístup do její interní sítě. Případ, který se patrně táhl od loňska, nyní prověřuje policie. Hrozba největšího trestu se přitom vznáší nad studentem, který během podezřelého období dospěl. Mohl by skončit ve vězení.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Hacker. Ilustrační snímek

Článek

Že se policisté případem zabývají, potvrdila jejich mluvčí Dana Čírtková. „Oznámení o podezření jsme přijali 12. ledna od ředitelky školy,“ uvedla.

Potvrdila přitom, že podezřelou osobou je jeden ze studentů, který prověřovaný skutek začal páchat jako mladistvý, ale mezitím dovršil věku 18 let.

Za neoprávněný přístup k počítačovému systému a nosiči informací alias hacking totiž dospělým pachatelům hrozí odnětí svobody, v dané kvalifikaci až na dva roky.

Do podnikových systémů Microsoftu pronikli ruští hackeři

Bezpečnost

Ředitelka Gymnázia Otokara Březiny a Střední odborné školy Telč Lenka Procházková potvrdila, že takovou záležitost skutečně škola řeší, právě s ohledem na práci policie ale nechtěla být konkrétnější.

Více světla do věci vnesl Jan Břížďala (Piráti), radní Kraje Vysočina, který školu zřizuje. „Došlo k prolomení přístupu do interní sítě prostřednictvím učitelských účtů. Žáci se přes zajištěné přihlašovací údaje několika pedagogů dostávali do jejich složek,“ popsal.

Obsahem složek podle něj mohou být třeba zadání písemných prací, soubory vztahující se k třídnictví a jiné dokumenty.

„Předmětem šetření je i to, do čeho konkrétně šli,“ uvedl Břížďala s tím, že přístupy mělo patrně více žáků, kteří měli v rámci skupiny různé role.

Škola, která na věc přišla sama, podle něj případ řeší kázeňsky, studium však prý zatím nikdo z aktérů neukončil.

Kdo útočí v Česku a na Ukrajině? Hackerské skupiny si rozdělily cíle

Bezpečnost

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám