Hlavní obsah

Střílel na exekutory, dostal 12 let. Měl to být varovný výstřel, kál se u soudu

Právo, ČTK, Aleš Fuksa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zlín
Aktualizováno

Krajský soud ve Zlíně ve čtvrtek uložil Jaroslavu Janotovi 12 let vězení za lednovou střelbu na exekutory v Napajedlech na Zlínsku. Obžalovaný odmítl, že by na ně mířil. Výstřel byl varovný, řekl soudu. Rozsudek nenabyl právní moci, obžalovaný Janota se proti němu odvolal.

Bránil jsem se útoku, řekl obžalovaný ze střelby na exekutoryVideo: Aleš Fuksa, Právo

 
Článek

Kromě pokusu o vraždu ho soud uznal vinným i z vyhrožování s cílem působit na úřední osobu. Janotovi hrozilo 15 až 20 let, případně i výjimečný trest. Soud uložil trest pod spodní hranicí sazby.

„Je mi to velice líto, doposud jsem neměl žádné problémy se zákonem. Tu situaci jsem si způsobil sám svým laxním přístupem při řešení finančních problémů. Neměl jsem ale v úmyslu nikoho střelit či zabít. Přesně nevím okolnosti, měl to být varovný výstřel. Kdyby k uvedené situaci došlo v mém bdělém stavu, nikdy bych toho nepoužil. Byl jsem v polospánku po noční směně,“ uvedl u soudu střelec.

Obžalovaný musel vědět, že se v tom směru nachází člověk
soudkyně

Podle obžaloby Janota nereagoval na výzvu vykonavatelů soudního exekutora. Zamkl se před nimi v pokoji. Podle státního zástupce Martina Malůše na oba exekutory, kteří vstoupili do místnosti, nejprve namířil zbraň. Poté, co utekli, vystřelil směrem ke vstupním dveřím do bytu, u kterých stál jeden z exekutorů. Střela ho podle Malůše minula šťastnou náhodou.

Nebyl to náhodný výstřel

Ránu kriminalisté objevili asi sedmdesát centimetrů od místa, kde v době výstřelu stál jeden z exekutorů. Vyšetřovatelé zároveň zjistili, že byla střela vedena ve výšce 133 centimetrů.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Obžalovaný Jaroslav Janota v soudní síni.

„Prošla ve výšce a ve vzdálenosti, kdy byl poškozený nakročen z chodby domu do chodby bytu. Měl v tu chvíli v ruce telefon a hovořil s policií. Obžalovaný musel vědět, že se v tom směru nachází člověk. Musel být srozuměn s tím, že jej může zasáhnout. Zbraň a střela způsobí smrt člověku. Navíc střílel do výšky, kde se nachází hruď, břicho, životně důležité orgány. To nebyl varovný či náhodný výstřel,“ zdůraznila v odůvodnění rozsudku předsedkyně senátu Iveta Šperlichová.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám