Hlavní obsah

Střelec z nigerijské ambasády k soudu nepřišel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Připravované jednání s mělnickým lékařem Jiřím Pasovským (73), který podle policie v únoru roku 2003 zabil nigerijského konzula a postřelil recepčního, se v úterý nekonalo, neboť se lékař omluvil ze zdravotních důvodů. Žádal o jednání v nepřítomnosti, na to však soudkyně nepřistoupila.

Foto: Petr Hamerník, zoo Praha

Maňásek v barvách matky pomáhá při krmení mláděte

Článek

"Jde o příliš závažnou obžalobu, aby byla projednávaná bez obžalovaného," poznamenala pražská soudkyně Miroslava Straková.

"Náš klient není ani schopen vylézt z postele, není schopen se pohybovat, má opakované krvácení do mozku, bolesti," popsala zdravotní stav klienta advokátka Klára Slámová. Její kolega Kolja Kubíček předložil znalecký posudek neurologa, podle kterého mělnický lékař k soudu jednoduše přijít nemůže.

Přitom soud, jak Straková připomněla, má k dispozici jiný znalecký posudek, podle kterého je obžalovaný účasti u hlavního líčení schopen. Jednání je zatím odročeno na 8. března. 

Lékař přišel o milióny

Jiří Pasovský, který podle svědka v únoru roku 2003 zastřelil nigerijského konzula v Praze Michaela Lekary Vayida, od začátku tvrdil, že jej diplomat napadl první. Podle dvaasedmdesátiletého lékaře po něm konzul skočil a začal ho škrtit. Následkem toho dostal epileptický záchvat a nic z toho, co se dělo dál, si nepamatuje.

Recepční nigerijské ambasády, kterého obviněný důchodce postřelil do ruky, ale na policii vypověděl, že na něho Pasovský cíleně vystřelil ve chvíli, kdy vešel do místnosti s Wayidovým tělem.

Diplomat měl žádat úplatek

Za celou tragédií z 19. února bylo pravděpodobně zoufalství. Pasovský totiž přišel při obchodech s údajnými zástupci nigerijské firmy National Nigeria Petroleum Company o 14 miliónů korun. Muž nejdříve použil při obchodování vlastní peníze, pak si ale začal půjčovat a nakonec dlužil různě vysoké částky mnoha lidem ze svého okolí.

Ve snaze získat peníze zpět pak docházel na nigerijské velvyslanectví v pražských Střešovicích, kde často jednal právě se zavražděným diplomatem.

Součástí Pasovského obhajoby je i tvrzení, že mu konzul nabízel, že zařídí, aby mu byly jeho peníze vyplaceny, pokud polovinu z nich dostane on. Pasovský, který se dostal do vazby, se psychicky zhroutil. V červnu 2003 bylo jeho stíhání zastaveno, protože byl podle znalců nepříčetný.

Trpí epileptózou

"Podle znaleckého posudku trpí Pasovský duševní chorobou, epileptózou, a v jejím důsledku dostal při jednání s konzulem epileptický záchvat, při kterém jeho rozpoznávací i ovládací schopnosti zcela vymizely," řekla tehdy Právu náměstkyně městského státního zástupce Štěpánka Láznová.

Později soudkyně celé líčení odročila na neurčito z toho důvodu, že nigerijské velvyslanectví v Praze podalo oficiální protest proti zastavení trestního stíhání Pasovského.

Reklama

Výběr článků

Načítám