Hlavní obsah

Střelce z Vítkova přesvědčil až policejní vyjednávač

Právo, Radim Kijonka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vítkov
Aktualizováno

Policisté obvinili z vraždy 38letého muže, který v neděli ráno zastřelil svou 26letou bývalou družku v jejím bytě ve Vítkově na Opavsku. Poté z místa i se zbraní utekl. Policistům se ho v neděli večer po dlouhém vyjednávání podařilo zadržet.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Útočník zastřelil svou bývalou družku výstřelem z kulovnice, který ji zasáhl do hlavy. Jeho zadržení mělo poměrně dramatické okolnosti. Ukrýval se totiž v lesích na Vítkovsku i se zbraní. Kriminalisté po něm dlouho pátrali, nakonec s ním navázali kontakt přes mobilní telefon. Policejní vyjednavači ho pak přesvědčili, ať se sám vzdá. Podle policie také hrozilo, že spáchá sebevraždu.

Střelec se ukryl i s nelegálně drženou zbraní v lesních porostech. „Pátrání po hledaném muži bylo náročné. Terén Vítkovska je členitý s množstvím lesního porostu. A navíc pachatel měl místní znalost,“ uvedla mluvčí severomoravské policie Soňa Štětínská. Policie nasadila specialisty ze zásahové jednotky, vrtulník, psovody.

Policie přesvědčila uprchlíka po telefonu

Policistům se s ním podařilo v neděli odpoledne navázat kontakt přes telefon. Přesvědčovali ho několik hodin, ať se jim vzdá. „Šlo o náročné vyjednávání. Jako jeden z prvních s mužem mluvil vedoucí krajského výjezdu. S určitými přestávkami s ním byl ve spojení zhruba dvě hodiny, do doby, než se muž policistům vzdal,“ vylíčila Štětínská.

Podle ní dokázal vedoucí zásahu vzbudit v muži takovou důvěru, že chtěl mluvit prakticky jen s ním a slíbil, že se vzdá jen do jeho rukou. „Kriminalista musel mít při kontaktu s pachatelem celou dobu na paměti, že nebylo možné vyloučit jeho sebevraždu. Vedení rozhovorů nebylo opravdu jednoduché. V průběhu kontaktu s podezřelým dorazil na místo také policejní vyjednavač. I on několikrát hovořil s mužem. Nemalou měrou tak přispěl k tomu, že se kolem 21. hodiny podezřelý vzdal,“ konstatovala Štětínská. [celá zpráva]

Policisté u podezřelého muže z vraždy zajistila střelnou zbraň. „Muž není držitelem zbrojního průkazu. Je tedy podezřelý také z trestného činu nedovoleného ozbrojování,“ dodala Štětínská.

Reklama

Výběr článků

Načítám