Hlavní obsah

Strážník v Brně odmítl chytat exhibicionistu, dostal pokutu

Právo, Petr Kozelka

Neobyčejnou dávku neochoty projevil jeden z brněnských strážníků, kterého na ulici oslovila žena s tím, že u blízkého dětského hřiště sedí exhibicionista, který se před ní o den dříve obnažoval. Strážník ženě odvětil, že v tuto chvíli muž nedělá nic špatného, a proto nemá žádný důvod k zásahu. Takové chování kvalifikoval soud jako maření úkolu úřední osoby z nedbalosti.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Mladou ženu s kočárkem vyděsil exhibicionista na brněnském sídlišti Vinohrady loni na začátku listopadu. Žena vše oznámila na tísňovou linku 156.

Když druhý den nastupovali strážníci do služby, jejich vedoucí jim zdůraznil, aby se zaměřili na exhibicionistovo odhalení s tím, že na případu má velký zájem i republiková policie.

Tyto instrukce dostal i postarší strážník, kterého ten den zastavila na ulici žena s tím, že o pár metrů vedle na dětském hřišti sedí muž, jenž se před ní předešlého dne svlékal. Strážník ale jen pokrčil rameny s tím, že teď se přece neodhaluje, a tak s tím nelze nic dělat. Podezřelý muž při rozhovoru strážníka se ženou zbystřil a rychle se vypařil, od té doby o něm policie nemá žádnou informaci.

Pokuta 20 tisíc

Strážníkova nechuť k zásahu jej ale přivedla do problémů a brněnský městský soud jej před několika dny na návrh státního zastupitelství trestním příkazem uznal vinným z maření úkolu úřední osoby z nedbalosti. Potrestal jej pokutou 20 tisíc korun. Muž nepodal odpor, a trest je tak pravomocný.

„Přes poučení o tom, že vedoucí revíru rozhodl o cílené akci na dopadení pachatele, a přes to, že byl zastaven oznamovatelkou, která označila muže, jenž se před ní svlékal, neučinil vůči němu žádný zákrok,” popsal žalobce Jan Petrásek.

„Nesnažil se ho kontaktovat ani nevyrozuměl dozorčího či nepožádal o stažení dalších hlídek. Oznamovatelce pouze řekl, že muž se v jeho přítomnosti ničeho nedopouští, a proto nemůže nijak zasáhnout,“ popsal skutek státní zástupce Jan Petrásek.

Podal výpověď

Čtyřiašedesátiletý strážník na nic nečekal a dal u sboru výpověď. „Soud v tomto případě došel zřejmě k závěru, že trestat takové jednání podmínkou v konkrétním případě nemá smysl, a uložil peněžitý trest,“ zamyslel se Petrásek.

„Na základě podnětu od republikové policie jsme provedli interní šetření. Inspekce ředitele došla k podezření, že zaměstnanec mohl opomenout svoji zákonnou povinnost. Svá zjištění jsme předali policii k prověření. Vyhověli jsme také kolegově vlastní žádosti o ukončení pracovního poměru,“ řekl mluvčí strážníků Jakub Ghanem.

Co oči nevidí...

Podle státního zástupce Petráska bylo strážníkovo jednání v danou situaci překvapivé, ovšem upozornil, že nebývá neobvyklé, že strážníci v některých případech odmítají řešit porušování zákona, ke kterému v jejich přítomnosti už nedochází.

„Strážník by měl řešit přestupek, který vidí, nebo pokud už k takovému jednání nedochází, měl by vše zadokumentovat, aby se tím mohla zabývat přestupková komise,“ dodal Petrásek.

Reklama

Výběr článků

Načítám