Hlavní obsah

Strážníci se pokoušeli chytat vyděšené psy po zesnulém podivínovi

Právo, Pavel Orholz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mostky

Desítky trpících psů po sobě zanechal v obci Mostky u Kaplice dvaapadesátiletý muž, kterého nalezli v pondělí mrtvého policisté ve vraku autobusu, kde bydlel. V okolí vraku je dalších deset nepojízdných automobilů a v nich živoří němečtí ovčáci, husky i další plemena.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Muž po sobě u Mostku zanechal přes šedesát vyděšených psů.

Článek

Psi různých ras pobíhají i po okolí, někteří jsou uvázaní na řetězech a někteří v kotcích. Celkem přes šedesát psů vyje, štěká i vrčí na každého, kdo se k podivné usedlosti přiblíží. Kromě psů je na okraji Mostků třináct krav a koní i dvanáct slepic.

V úterý dopoledne se snažili strážníci z Kaplice, českokrumlovští policisté i zaměstnanci z útulku v Českém Krumlově pochytat alespoň štěňata, aby je převezli do útulku. Většina psů však byla velmi plachá, a než strážník dostal do smyčky na speciálním vodítku jedno ze štěňat, trvalo to desítky minut.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Strážníci, policisté i zaměstnanci útulků měli co dělat, aby pochytali alespoň štěňata.

Pomoci se snažila i mluvčí českokrumlovské policie Michaela Pavlíčková. „Psi jsou velmi vystrašení a snaží se utéct. Tenhle se schovával v kotci, kde byl drát a museli jsme být opatrní, abychom ho nezranili,“ konstatovala Pavlíčková.

Štěně vrčelo, vzpouzelo se a ostrými zuby rafalo všude kolem sebe. Přesto nakonec skončilo v připraveném voze. Ještě cestou si však strážník musel dávat pozor na ostatní psy ve smečce, kteří běhali okolo a chtěli kousat.

„Je tady asi šedesát psů, z nichž někteří jedinci jsou v takovém stavu, který se neslučuje s přežíváním,“ upozornila Hana Kozojedová z Krajské veterinární správy v Českých Budějovicích.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Vyděšení psi byli velmi nebezpeční.

Pracovníci krajské veterinární správy muže i jeho „chovatelství“ dobře znají. „Loni jsme museli tomuto chovateli odebrat dvacet psů. Dříve to dělal na slušné úrovni, ale teď měl pro psy nevyhovující podmínky. Zkrátka už nedokázal takový počet zvládnout,“ konstatoval inspektor veterinární správy Petr Duda. Zmínil, že většina psů je poměrně dobře živená. Podle některých svědků muž dával psům i maso ze skotu, který poblíž autobusu choval.

Psi jsou součástí dědického řízení a zatím byla převezena do útulku jenom štěňata. „Čekáme na vyřízení dědictví. Pro obec je to velmi nepříjemná záležitost a musíme se o psy i skot minimálně do doby vyřízení dědictví postarat. To znamená, že jim dodáváme krmení a tak,“ sdělil Právu starosta Kaplice Ferdinand Jiskra (nezávislý).

Město se obává, že se pozůstalí dědictví zřeknou. „Pak bychom museli nést náklady na umístění všech psů do útulků a to zřejmě v celém kraji, protože jich je opravdu hodně,“ podotkl starosta.

Mašer Jan Vochozka se od chovatelových praktik muže distancoval. „Vím, o koho se jedná, a rozhodně bych ho chovatelem nenazýval. Ani mi neříkejte, jak to tam vypadá, protože bych to těžko snášel,“ reagoval na dotaz Práva Vochozka, který je vyhlášeným chovatelem psů husky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám