Hlavní obsah

Stovky zameškaných hodin a spaní na lavici. Rodiče záškoláka stojí před soudem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Během loňského školního roku zameškal 12letý chlapec téměř 400 hodin. Desítky z nich neměl ani řádně omluvené. Když už do školy dorazil, tak během vyučování pospával na lavici a nechtělo se mu učit. Za ohrožování výchovy dítěte v pondělí stanuli před plzeňským okresním soudem jeho rodiče.

Foto: Patrik Biskup, Novinky

Obžalovaní rodiče u plzeňského okresního soudu

Článek

Manželé na svoji obhajobu tvrdí, že si na ně vedení školy zasedlo a neuznávalo jim omluvenky pro syna, který má podle nich psychické problémy a často byl zdravotně indisponován. „Trpí nespavostí. Má děsivé sny, že ho odvádějí klauni. Kromě narušené psychiky je i často nemocný. Trpí na průdušky a angíny. Postupovali jsme vždy podle rady lékařky. Když řekla zůstat doma, tak zůstal doma,“ vypovídala před soudem chlapcova 40letá matka. Tvrdila, že psychiatrička, kterou se synem navštěvuje, volala přímo řediteli školy a řekla mu, že veškeré absence synovi omluví.

Státní zástupce navrhuje dvojici uložit podmíněný trest 18 měsíců se zkušební dobou čtyři roky a dohled probačního úředníka s ohledem na to, že v minulosti neposílali do školy i své dvě starší děti.

Soud potrestal pěstouny za záškoláctví vlastního syna

Krimi

Omlouvali ho z formálních důvodů

„Jako rodiče řádně nedohlíželi na to, aby jejich nezletilý syn pravidelně docházel do školy, připravoval si doma učební pomůcky a byl vyspalý. Ačkoliv je škola na tento problém upozorňovala, nespolupracovali a místo toho, aby přijali účinná opatření k nápravě, tak syna omlouvali z formálních důvodů,“ uvedl státní zástupce. Upozornil na to, že svým přístupem obžalovaní umožnili synovi vést zahálčivý život.

Chlapec navštěvuje speciální školu. „Stojíme tady před soudem, že si kluk nechal doma penál anebo že je unavený a spí na lavici, protože celou noc nezamhouřil oči. Nemůžeme za to, že škola neuznává naše omluvenky, když ho například bolí hlava. Máme dostat trest za to, že je nemocný ?“ uvedl 45letý otec, který podle svých slov nikdy nepracoval, protože v dospělosti se staral o svoji matku a po její smrti pečuje o postiženou sestru. Rodina podle jeho slov žije ze sociálních dávek, které měsíčně činí okolo 45 tisíc korun.

Soudce Boris Valový nakonec rozhodl o vrácení případu státnímu zástupci k došetření. „Je třeba dovyslechnout některé svědky, zejména ošetřující lékařku nezletilého,“ uvedl soudce.

Pár z Olomoucka neposílal děti do školy, ženě i muži hrozí vězení

Krimi

Reklama

Související témata:
Záškoláctví

Výběr článků

Načítám