Hlavní obsah

Státní zástupkyně Votavová byla odvolána z funkce kvůli výrokům do médií

Právo, Miroslav Homola
Aktualizováno

Po třiceti letech praxe přišla o svoje postavení státní zástupkyně Elena Votavová. Odvoláním, což je vůbec nejvyšší trest, ji zbavil funkce Nejvyšší správní soud. Votavová, která působila jako prokurátorka a posléze jako státní zástupkyně, tak tvrdě doplatila na výroky, které pronesla při rozhovoru s MfD.

Foto: Igor Šefr, ČTK

Elena Votavová

Článek

Těmito výroky podle soudců Nejvyššího správního soudu velmi znevážila postavení nejen svoje, jako státní zástupkyně, ale celé instituce, kterou zastupovala. 

Při verdiktu soudu vyhrkly Eleně Votavové do očí slzy a zbytek zdůvodnění již vyslechla s obličejem v dlaních.

Potrestání Votavové iniciovala podáním žaloby Nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká, která byla přesvědčena, že její podřízená svými výroky ohrozila důvěryhodnost instituce státního zastupitelství.

Nemůžu si to ve své situaci dovolit. Musím splácet hypotéku, budu se muset nechat vyhodit. Budu muset dělat všechno pro to, aby to bylo co nejdéle, abych toho splatila co nejvíc
Elena Votavová

Vše začalo tím, když se Votavová v rozhovoru pro Mladou frontu Dnes vyjadřovala ke svým dřívějším osobním vztahům s rodinou údajného mafiána Antonína Bély.

Na dotaz novináře zda vzhledem k těmto byť minulým kontaktům nezvažuje svoji rezignaci, Votavová uvedla: “Nemůžu si to ve své situaci dovolit. Musím splácet hypotéku, budu se muset nechat vyhodit. Budu muset dělat všechno pro to, aby to bylo co nejdéle, abych toho splatila co nejvíc.“ Toto vyjádření bylo zjevně nejdůležitějším momentem pro podání kárné žaloby. Votavová u soudu svoji chybu přiznala a uvedla že se za svá slova stydí.

„Státní zástupce je právní profesionál s vysokoškolským vzděláním. Je nutné na něj klást větší nároky než na běžného člověka včetně vytváření obrazu o této profesi,“ uvedl u soudu zástupce Vesecké Zdeněk Koudelka.

S žalobou naopak nesouhlasil advokát Votavové Tomáš Sokol, který sice považoval její mediálními výroky za nešťastné, nicméně je přesvědčený o tom, že podstatná většina těch, kteří si musí na obživu vydělávat prací, dělá svoji práci právě kvůli obživě. Takový názor obhajoby u NSS však neuspěl.  

Soudkyně Milada Tomková při zdůvodnění verdiktu sice přiznala Votavové právo na vyjádření se a to i k jejím vztahům s lidmi, kteří jsou veřejnosti řazeni do pochybné společnosti, ovšem rozhodující pro zbavení taláru bylo to, že výroky státní zástupkyně ohrozily důvěru veřejnosti nejen v její osobu ale i v celou instituci. Na dotaz, co bude nyní již bývalá státní zástupkyně dělat odmítla odpovědět.

Reklama

Výběr článků

Načítám