Hlavní obsah

Státní zástupkyně obžalovala 12 lidí kvůli zakázkám agentury CzechTourism

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Státní zástupkyně obžalovala 12 lidí v kauze zmanipulování veřejných zakázek agentury CzechTourism. Hlavním obviněným je podle České televize (ČT) bývalý manažer agentury CzechTourism Aleš Pangrác, který čelí obžalobě ze zjednání výhody při zadání veřejné zakázky, porušení povinnosti při správě cizího majetku, poškození cizích práv a přijetí úplatku. Zbývajících 11 lidí stíhají detektivové pro trestný čin podplacení.

Foto: Mapy.cz

Česká centrála cestovního ruchu – CzechTourism ve Vinohradské ulici v Praze

Článek

Ovlivnění zakázek za zhruba 27 milionů korun vyšetřovali policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu, kteří v září 2019 obvinili deset lidí. Další dva začali stíhat později. Policie kvůli zakázkám prověřovala i bývalou ministryni pro místní rozvoj Kláru Dostálovou (ANO), její případ ale odložila.

„Státní zástupkyně Městského státního zastupitelství v Praze podala dne 9. srpna 2023 k Městskému soudu v Praze obžalobu na 12 fyzických osob,“ informoval mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Aleš Cimbala.

Hlavní obviněný jako zaměstnanec státní příspěvkové organizace podle obžaloby zneužíval svého postavení a vlivu na zadávání a rozhodování o veřejných zakázkách. „V úmyslu opatřit si prospěch zjednal vícekrát přednost dodavateli, a to jím fakticky ovládané společnosti, na úkor jiných potenciálních dodavatelů,“ stojí v tiskové zprávě.

Policie obvinila manažera CzechTourismu

Krimi

Dalších 11 lidí viní obžaloba z podplácení. „Šlo o osoby jednající za další dodavatele, kteří též profitovali z jiných hlavním obviněným ovlivněných veřejných zakázek. Na oplátku za zajištění veřejných zakázek pro jejich společnosti tito ostatní obvinění hlavnímu obviněnému poskytovali finanční protiplnění,“ dodal mluvčí.

Podle dřívějších informací je mezi obžalovanými i karlovarský radní Petr Bursík (ODS), který podle policie poslal peníze společnosti ovládané Pangrácem jako provizi za dotaci na sportovní akci, uvedla ČT.

Policisté kvůli případu zasahovali na podzim 2018 na ministerstvu pro místní rozvoj a v sídle CzechTourismu. Kvůli podezření na nehospodárné zadávání zakázek v agentuře na podporu turismu prověřovali i bývalou ministryni Dostálovou, která měla CzechTourism na starosti jako náměstkyně pro regionální rozvoj. Detektivové ji podezírali ze zneužití pravomoci úřední osoby kvůli několika zakázkám, do kterých údajně zasahovala. Případ však nakonec loni v červnu odložili s tím, že exministryně mohla jednat nemorálně či neeticky, zákon ale neporušila.

CzechTourism je státní příspěvková organizace, jejímž zřizovatelem je ministerstvo pro místní rozvoj. Základním cílem agentury je propagace České republiky jako destinace cestovního ruchu v Česku i v zahraničí.

Policie po zásahu na generálním štábu armády obvinila šest lidí a tři firmy

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám