Hlavní obsah

Státní zastupitelství opět požaduje změnu soudce ve sporu s Ištvanem

Právo, Radim Kijonka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Státní orgány se již podruhé v soudních sporech s bývalým odvolaným vrchním státním zástupcem Ivo Ištvanem snaží o to, aby došlo k výměně stanoveného soudce.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ostravská státní zástupkyně Zlatuše Andělová (vlevo) a bývalý olomoucký vrchní žalobce Ivo Ištvan (vpravo) u soudu

Článek

Ištvan, který byl v minulosti sesazen ze svého postu kvůli vyšetřování případu někdejšího vicepremiéra Jiřího Čunka (KDU-ČSL) a nyní kvůli tomu vede soudní spory se státními institucemi, to vidí jako snahu zasáhnout do ústavního práva na zákonného soudce.

Nová šéfka olomouckého vrchního státního zastupitelství (VSZ) Milena Hojovcová Právu řekla, že ji k podání námitek a návrhu na změnu soudu vedly vážné důvody. „Nerada bych je ale předtím, než soudy o celé věci rozhodnou, ventilovala,“ konstatovala. To, že by se snažila zasáhnout do ústavního práva na zákonného soudce, odmítla. „Pouze jsem využila svého zákonného práva. Chci, aby bylo v této věci zaručeno, že soudy budou rozhodovat nepodjatě,“ podotkla Hojovcová.

Ištvan podal žalobu na VSZ v Olomouci kvůli jeho přeložení z pobočky tohoto zastupitelství v Brně, kde žije, právě do Olomouce. Minulý týden, pouhé tři dny před zahájením řízení, ale v tomto sporu předložilo VSZ v čele s Hojovcovou k ostravskému soudu, který ho měl začít řešit, dvě námitky na podjatost.

„V pracovněprávní věci, kdy doktor Ištvan podal žalobu proti zaměstnavateli, tedy VSZ o neplatnosti přeložení z pobočky VSZ v Brně k VSZ v Olomouci, jsme dostali dvě námitky,“ potvrdil předseda Krajského soudu v Ostravě Jiří Doležílek. „Současně s námitkami jsme dostali návrh na delegaci od Vrchního soudu v Olomouci, tedy aby tento soud o těchto námitkách nerozhodoval,“ uvedla členka senátu ostravského krajského soudu Iva Hrdinová.

Ištvan za tím vidí účelovost. „Je to další pokus, jak určité případy účelově odejmout zákonnému soudci. To dokazuje, jak státní orgány vnímají zásadu, že nikdo nemůže být odňat svému zákonnému soudci. Přitom důvody, které uvádí, jsou jednoznačně obstrukční,“ naráží na praktiky státních institucí Ištvan.

Nejvyšší soud přesun jiné kauzy do Prahy zamítl

Není to totiž poprvé. Statní orgány, konkrétně ministerstvo spravedlnosti, se o to pokusily již letos v březnu, když chtěly přesunout jiný spor s Ištvanem z olomouckého okresního soudu k Obvodnímu soudu pro Prahu 2. Tento spor se týkal jiné žaloby Ištvana na ministra spravedlnosti kvůli jeho odvolání z funkce vrchního státního zástupce. Nejvyšší soud v Brně však požadavek ministerstva na přesunutí nakonec zamítl a nechal případ u soudu v Olomouci.

Podle Ištvana je postup státních institucí zarážející. Tvrdí, že tím chtějí porušit jeho základní ústavní právo na zákonného soudce a spravedlivý proces. „Je to velmi smutné, že to činí státní orgány, a navíc s takovou účelovostí, aby byl někdo odňat svému zákonnému soudci,“ řekl Právu Ištvan.

Někteří státní zástupci si myslí, že za plánovaným zrušením poboček vrchního státního zastupitelství, o kterém Právo psalo ve středu, může být snaha vyřešit tím také problémový spor právě s Ištvanem. Tím, že by zanikla pobočka v Brně, by mohl padnout i předmět sporu.

Mluvčí ministerstva spravedlnosti Veronika Ludvíková Právu řekla, že jejich úřad nemůže do celé záležitosti zasahovat. „Jako orgán moci výkonné totiž není kompetentní komentovat jakýkoli soudní spor mezi dvěma subjekty, natož pak do něj nějakým způsobem zasahovat. Tím by totiž došlo k zasahování exekutivy do nezávislosti soudů. Právě na nezávislých soudech je, aby o celé kauze spravedlivě rozhodly,“ uvedla Ludvíková.

Reklama

Výběr článků

Načítám