Hlavní obsah

Státní zástupce obžaloval primátora Frýdku-Místku Pobuckého

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Frýdek Místek

Státní zástupce Ladislav Hradil podal ve středu k Okresnímu soudu ve Frýdku-Místku obžalobu na 18 lidí a jednu firmu kvůli rozsáhlé kauze, která od předminulého roku otřásá tamním magistrátem. Skončilo tak vyšetřování jedné z největších korupčních kauz týkajících se komunální politiky, kterými se policie dosud zabývala.

Foto: Jiří Tomaškovič, Právo

Primátor Michal Pobucký (ČSSD) spolu s bývalým policejním prezidentem Petrem Lessym (vlevo)

Článek

Případ nyní projedná okresní soud, který bude rozhodovat o vině a trestech. Obžalovanými jsou mimo jiné primátor Frýdku-Místku Michal Pobucký (ČSSD), ředitel městské policie Milan Sněhota, vedoucí některých odborů magistrátu i zástupci firem, které spolupracují s radnicí.

„Většina obviněných se doznala.“
Ladislav Hradil, státní zástupce

Obžaloba má několik částí a týká se jak manipulace s veřejnými zakázkami v letech 2008 až 2012, tak neoprávněného zametání dopravních přestupků pod koberec. „Celkově se obžaloba týká dvaceti zmanipulovaných zakázek a osmi přestupků. Hodnota zmanipulovaných zakázek je vyčíslena na 12 miliónů korun,“ zrekapituloval celý případ státní zástupce.

Původně bylo v celé kauze trestně stíháno 34 fyzických osob a šest firem. Většina z nich se podle Hradila k trestné činnosti doznala. „U dvou osob a dvou firem jsme přistoupili k dohodě o vině a trestu. U dalších bylo trestní stíhání podmíněně zastaveno. Šlo vesměs o osoby, jejichž role v kauze byla jen velmi okrajová a které se k trestné činnosti doznaly,“ řekl státní zástupce.

Primátor Frýdku-Místku Michal Pobucký se k obžalobě nevyjádřil. „Jak mám na to reagovat, když o tom oficiálně ještě nic nevím,“ řekl pouze. Už dříve ale řekl, že se ničeho nezákonného nedopustil.

Reklama

Výběr článků

Načítám