Hlavní obsah

Statistiku smrti na silnicích vede jižní Morava

Právo, Miroslav Homola

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Jihomoravská dopravní police bije na poplach. Právě v tomto regionu totiž výrazně stoupl počet vážných dopravních nehod s úmrtím či těžkými následky. Je to vůbec nejhorší situace za poslední tři roky a také nejhorší stav v celé ČR.

Článek

Příčiny alarmujících statistik si odborníci nedokáží spolehlivě vysvětlit. Letos do 10. července na silnicích regionu zahynulo 43 lidí, což je ve srovnání se stejným obdobím loni o 15 více. Zatímco loni zahynulo na silnicích jižní Moravy 28 lidí, letos to bylo již 43 mrtvých.

Při dosavadních 2 992 dopravních nehodách bylo těžce zraněno 188 lidí. Za stejné období roku 2010 to bylo 132 těžce zraněných z 2 897 nehod.

„Negativní vývoj sledujeme od března. Nejčastějšími příčinami nehod jsou způsob jízdy a rychlost. Obecně také nepozornost řidičů. Nelze však říct, že by šlo o nezkušené nováčky. Průměrný věk viníků je totiž 37 let,“ uvedl šéf jihomoravské dopravní policie Jindřich Rybka. Průměrný věk mrtvých, kteří na silnicích, či v důsledku havárii zemřeli, však byl pouhých 22 let.

Řidiči přeceňují své schopnosti

Jedna z posledních tragických dopravních nehod se stala v pátek, kdy řidič při jízdě na silnici mezi obcemi Prace a Kobylnice na Brněnsku usnul za volantem, a to v úseku, který dobře znal. Při kolizi utržil těžké zranění, jeho manželka zemřela.

„Podobná neštěstí se opakují často v době dovolených, kdy řidiči přecení své schopnosti a poté, co se vrací po delší době jízdy domů, usnou i pár kilometrů před domem. Následky bývají vždy tragické,“ vysvětlil Rybka.

K příčinám alarmujících statistik však lze přičítat i stav vozovek a také srážky se zvěří. Vždyť ani nejnovější úsek dálnice u Kroměříže nemá plot, aby chránil dopravu i zvěř.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám