Hlavní obsah

Stát musí zaplatit muži, kterého napadl policista

Novinky, Lenka Kadeřávková, Právo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Dohromady 127 tisíc korun musí zaplatit ministerstvo vnitra, respektive český stát, Miroslavu Špadrnovi, kterého před více než čtyřmi lety při silniční kontrole bezdůvodně obuškem napadl tachovský policista Václav Truksa. Rozhodl o tom ve středu Obvodní soud pro Prahu 5.

Foto: Eva Jenčíková

U čarodějnice se zdobily perníčky.

Článek

"Policisté zasahovali neoprávněně a za jejich jednání plně odpovídá ministerstvo vnitra," konstatoval včera při odůvodňování rozsudku soudce Vladimír Soukup. Částka, jež má putovat ve prospěch napadeného, představuje součet bolestného a ušlého zisku, který prý v souvislosti s incidentem Špadrnovi vznikl. Ten byl následkem útoku téměř měsíc v pracovní neschopnosti.

Policistu popudilo fotografování

Co se vlastně stalo? Dvojčlenná policejní hlídka tvořená Truksou a Janem Heringem kontrolovala 18. srpna roku 2001 vůz, ve kterém na místě spolujezdce cestoval Špadrna. Policisté chtěli pokutovat jeho kamaráda - řidiče, proti čemuž měl Špadrna výhrady, a tak si chtěl oba muže zákona vyfotit kvůli případné stížnosti. Truksu nicméně fotografování popudilo, muže udeřil obuškem a přiškrtil ho.

Celým incidentem se pak zabývala jednak Inspekce ministra vnitra, trestní řízení však nakonec skončilo u tachovského okresního soudu osvobozujícím rozsudkem pro policistu. Tento verdikt však není pravomocný a ještě ho přezkoumá odvolací instance.

Špadrna zároveň podal občanskoprávní žalobu o náhradu škody na zdraví. Tento spor včera soud uzavřel. Jak zdůraznil soudce, policista tehdy neměl právo takto proti fotícímu Špadrnovi postupovat a způsobil tak škodu v rámci výkonu své funkce. "To by neplatilo, pokud by se jednalo o škodu, která by byla způsobena osobě, která svým protiprávním jednáním ten oprávněným a přiměřený služební zákrok vyvolala. Ale pan Špadrna se protiprávně nechoval," řekl.

Fotografie vypovídá

Soukup již v kauze rozhodoval jednou a zcela totožně, nicméně odvolací instance mu případ vrátila mj. s tím, že má zvážit případné promlčení činu. Podle soudce však k žádnému promlčení zde rozhodně nedošlo.

"K útoku došlo 18. srpna 1999 a pan Špadrna sice podával žalobu až 20. srpna 2001, za podmínek, kdy promlčecí doba je dvouletá. On ale v okamžiku, když mu byla způsobena škoda, ještě neznal její výši," vysvětlil Právu s tím, že teprve po ukončení pracovní neschopnosti bylo možné ji vyčíslit.

Tento případ je jedním z mála, kde hrála velkou roli fotografie učiněná poškozeným. Na ní je zachycen policista Truksa, který se napřahuje k útoku, a jeho kolega, který všemu pasivně přihlíží. Tedy k potyčce nemohlo dojít tak, jak tvrdili policisté, tedy že Špadrna napadl první Truksova kolegu a ten ho jen bránil.. Jak soudce sám potvrdil, "fotografie vypovídá o mnohém". Tvrzení policistů pak prý rovněž vyvrací znalecké zkoumání.

Včerejší soudní verdikt bude zřejmě ještě přezkoumávat odvolací instance, neboť právní zástupkyně ministerstva Drahomíra Uherová se chce proti němu odvolat.

Truksa v současné době již u policie nepracuje, na vlastní žádost odešel před několika týdny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám