Hlavní obsah

Starostu Ostravy-Jih obvinili z nedovoleného ozbrojování

– Ostrava
Právo, Jiří Tomaškovič

Okresní státní zastupitelství v Ostravě rozhodlo o zahájení trestního stíhání starosty nejlidnatějšího ostravského obvodu Jih Karla Sibinského (ČSSD). Je obviněn z nedovoleného ozbrojování.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Starosta Ostravy-Jih Karel Sibinský (ČSSD)

Článek

„Informaci mohu potvrdit, ale vzhledem k probíhajícímu vyšetřování nebudeme sdělovat bližší informace,“ uvedla mluvčí Okresního státního zastupitelství Monika Oborilová. Policisté si z bytu Sibinského odnesli zbraň loni v září při prohlídkách souvisejících s podezřelými zakázkami na ostravském magistrátu.

Starosta: Vždyť jsem jim o ní řekl sám

Podle ostravského starosty však o žádné nedovolené ozbrojování nejde. Zbraň prý sice doma měl, ale šlo o nalezenou pušku.

„Celý problém je v tom, že jsem nalezenou zbraň neodevzdal ihned. Žádnou zbraň u mě doma policie nenašla, řekl jsem jim o ní sám s tím, že ji chci odevzdat. Policisté mě vyzvali, abych jim ji předal hned,“ uvedl Sibinský.

Zbraň, kterou se měl nedovoleně ozbrojovat, prý Sibinský našel při vyklízení bytu po příbuzném. „Byla to asi metr a půl dlouhá puška, snad z 1. světové války, na jeden náboj. Mimochodem ty jsme nenašli. Navíc ani netuším, zda je ta zbraň střelbyschopná. A jelikož to bylo v pátek večer a já spěchal na Slovensko, tak jsem to nechal na pondělí. Tím celý problém vznikl,“ popsal Sibinský.

Domovní prohlídky prováděla protikorupční policie loni v září na 20 místech Ostravy v souvislosti s podezřelými zakázkami na ostravském magistrátu. Policisté si přišli pro důkazy například i do budovy ostravského magistrátu, na radnici obvodu Ostrava-Jih či do Kulturního domu Poklad v Ostravě-Porubě. Z kanceláří si odnesli výpočetní techniku, listinné důkazy a paměťové karty.

Reklama

Výběr článků

Načítám