Hlavní obsah

Starosta prodal firmě obecní pozemky a pak se stal společníkem

Novinky, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KRASLICE

Starosta Kraslic na Sokolovsku Lubomír Zach (ODS) uzavřel tajně smlouvu o tichém společenství s firmou SETA KTC s.r.o., která získala od města lukrativní pozemky v těsné blízkosti česko-německé hranice.

Foto: Ondřej Kořínek - freepornozdarma.cz

Nezletilá dívka účinkující v pornu.

Článek

Podle obsahu smlouvy, jejíž ověřenou kopii má Právo k dispozici, má starosta zajištěn desetiprocentní podíl ze zisku, který se mu firma zavázala vyplatit vždy do 30 dnů od sestavení roční účetní uzávěrky. Smlouva byla sepsaná v září roku 2001 v době, kdy se na pozemcích dostavěla čerpací stanice a firma tak mohla začít vydělávat.

Zach si údajně o profit řekl firmě sám za to, že všechno hladce proběhlo. Zachův vklad jako tichého společníka činil 10 tisíc korun.

Firma tiché společenství připouští

SETA KTC s.r.o. získala v roce 1998 od města asi 5000 metrů čtverečních pozemků nejprve do nájmu. Později dvě třetiny z rozlohy pozemků od města koupila. Ty pak pronajala firmě CZK plus, která tam provozuje benzínku a plánuje postavit vedle ještě restauraci. Zástupci firmy SETA KTC na dotaz Práva připustili, že smlouva o tichém společenství se starostou existuje, ale odmítli celou záležitost jakkoliv komentovat. "Nebudeme se k tomu dále vyjadřovat," uvedl jeden z členů vedení firmy.

Firma byla za loňský rok zisková, takže se předpokládá, že Zach si po účetní uzávěrce za loňský rok přijde pro peníze.

Na benzínce pracují příbuzní starosty

Jednatel společnosti CZK plus Pavel Janoušek řekl, že o zaangažovanosti starosty ve firmě vlastnící pozemky pod pumpou něco ví, ale nepřísluší mu o tom hovořit.

"Já zaměstnávám na pumpě na starostovo doporučení jeho bratra a neteř," uvedl Janoušek. Přiznal však, že jeho firma v loňském roce na žádost starosty uhradila za město bezmála sedmdesát tisíc korun za předvolební akci ODS a vystoupení herce Miroslava Donutila. "Peníze nám nakonec musela vyplatit ODS," řekl Janoušek.

Zastupitel Havel bude žádat starostovo odvolání

Starosta Zach existenci smlouvy o tichém společenství popírá. "Nic takového jsem nepodepsal. Nevím, co máte v ruce," reagoval zjevně překvapeným hlasem.

Jeho tvrzení ale vyvrátila vedoucí matriky Městského úřadu v Lomu u Mostu, která podpisy na smlouvě ověřovala. "Byl tady osobně, předložil občanský průkaz a přede mnou se na smlouvu o tichém společenství podepsal," uvedla úřednice.

Kraslický zastupitel Bohdan Havel (nez.) řekl, že se o podobných aktivitách starosty po městě šuškalo, ale starosta to vždy rázně popřel a nikdo neměl v rukou žádný důkaz. "Tohle je teda bomba. Okamžitě budu iniciovat mimořádné jednání poslanců s jediným bodem programu - odvolat starostu. Myslím, že za dané situace se ke mně řada poslanců připojí," dodal Havel.

Případ starostovy nehody

Místní policisty navíc vyšetřuje inspekce ministra vnitra kvůli podezření, že se snažili ututlat starostovu dopravní nehodu. Zach měl řídit služební vozidlo pod vlivem alkoholu. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám