Hlavní obsah

Stařík dostal za osahávání dívek dva roky podmínečně

Právo, Rudolf Prchal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ÚSTÍ NAD LABEM

Osmdesátiletý Jaroslav Svoboda z Děčínska podle pátečního verdiktu Krajského soudu v Ústí nad Labem osahával mladistvé dívky, a proto si zaslouží dvouletý trest s podmíněným odkladem na tři roky. Obžaloby ze znásilnění 14leté dívky jej však pro nedostatek důkazů zprostil.

Foto: Josef Zajíc

World Inline Cup 2014 v Ostravě - Porubě 21.6.2014: Na startu ženy.

Článek

Podle státní zástupkyně si Svoboda v letech 1996 až 1999 zval nezletilé dívky k sobě do bytu v Jiříkově nebo na chatu, kde jim nabízel sex, cigarety, alkohol a pornočasopisy. Za úplatu od 50 do 500 korun několik z nich osahával na ňadrech a přirození. Podle jeho výpovědi v přípravném řízení k němu dívky chodily dobrovolně.

Nejzávažnějším bodem obžaloby však bylo znásilnění z listopadu 1998, kterého se měl dopustit na 14leté dívce.  "Gynekologické vyšetření z 9. listopadu nevyloučilo pokus o pohlavní styk, samotný styk se ale podle vyšetřujícího lékaře neuskutečnil," konstatovala v průběhu líčení státní zástupkyně.

Sama poškozená později tvrdila, že ji znásilnil někdo jiný. Její kamarádky pak o ní vypovídaly, že si často vymýšlí, aby byla středem pozornosti.

Soud proto Svobodu nakonec odsoudil pouze za pohlavní zneužívání a ohrožování mravnosti a mravní výchovy mládeže.

Případ není ukončen

Znalci chování obžalovaného vysvětlovali jako odbrždění v pudové oblasti následkem sklerózy. Předsedkyně senátu Kamila Elsnicová mu ale nakonec neuložila ochrannou léčbu.

Rozsudek není pravomocný, protože státní zástupkyně i obhájce nepřítomného Svobody si ponechali lhůtu na rozmyšlenou.

Reklama

Výběr článků

Načítám