Hlavní obsah

Šrytr vysoudil bezmála půl milionu za nezákonné stíhání v kauze vraždy bosse Běly

Novinky, kub

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Někdejší policista a osobní strážce kontroverzních podnikatelů Pavel Šrytr ve čtvrtek pravomocně vysoudil zhruba 480 tisíc korun kvůli svému nezákonnému trestnímu stíhání v kauze vraždy bývalého bosse podsvětí Antonína Běly v 90.letech. Městský soud v Praze mu přiřkl peníze za pobyt ve vazbě a vynaložené právní služby.

Soud potvrdil odškodné pro Pavla ŠrytraVideo: Novinky

 
Článek

Soud řešil v odvolacím jednání loňský verdikt Obvodního soudu pro Prahu 2, podle kterého měl Šrytr dostat zhruba 430 000 korun za právní služby, které musel zaplatit obhájci.

Tuto částku odvolací soud sice o zhruba 40 000 snížil kvůli chybnému výpočtu obvodního soudu, navíc ale Šrytrovi přiznal dalších 90 000 za pobyt ve vazbě, kde byl přes 400 dní.

Šrytr znovu uspěl: 430 tisíc za stíhání v kauze bosse Běly

Krimi

Šrytr se jednání neúčastnil. Celkem se dožadoval zhruba tří milionů korun. Úřady se mu již dříve omluvily a dobrovolně vyplatily přes 800 000 korun za ušlou mzdu, nezákonnou vazbu a trestní stíhání. Po čtvrtečním rozhodnutí, které je pravomocné, tak musí stát vyplatit celkem zhruba 1,3 milionu korun.

Odvolací soud zvýšil výpočet za den vazby z původních 800 korun na 1000. Soudkyně Irena Nosková to zdůvodnila faktem, že Šrytr byl ve vazbě dlouhodobě kvůli obvinění ze závažného trestného činu.

Šrytrův advokát Petr Hron uvedl, že není s verdiktem spokojený, ačkoliv si nedělal vzhledem k zavedené praxi vyplácení odškodného iluze o tom, že by jeho klient dostal miliony, které požadoval.

„Soudy potvrdily, že stíhání bylo nezákonné. Mému klientovi hrozilo doživotí. Za toto stíhání dostal od ministerstva spravedlnosti 105 000 korun. S tím by asi nebyl spokojený nikdo. Částky, které u soudu zazněly, jsou spíše směšné," sdělil novinářům po jednání.

Vražda bosse Běly pravomocně bez pachatele, Šrytr chce žalovat stát i svědky

Krimi

Pavel Šrytr čelil v roce 2016 obvinění, že v 90. letech zavraždil bývalého bosse podsvětí Antonína Bělu. Krajský soud v Praze Šrytra a spoluobviněného Jána Kaca v září 2017 nakonec osvobodil.

Podle policie Bělu zastřelila samopalem pětice maskovaných mužů v dubnu 1996 před jeho domem v Úvalech u Prahy. Policie obvinila z účasti na vraždě Šrytra s Kacem jen tři týdny před promlčením činu. Korunní svědkyně ale později u soudu svou výpověď změnila, přičemž obžalované jako pachatele neoznačila.

Reklama

Související články

Otvírá se 14 vražd z éry Mrázka

Detektivové policejního týmu Tempus, který se zabývá starými případy nevyřešených vražd, začali podle zjištění Práva v tichosti znovu prověřovat násilná či...

Výběr článků

Načítám