Hlavní obsah

Srážka lyžařů ve špindlerovském Svatém Petru skončila smrtí Poláka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Špindlerův mlýn

Smrtí 50letého Poláka skončila srážka dvou lyžařů na červené sjezdovce ve špindlerovském Svatém Petru. Lyžař z Polska smetl stejně starého Čecha. Ten skončil s vážnými zraněními v nemocnici ve Vrchlabí. Letos jde o první oběť zimních Krkonoš.

Foto: Horská služba

Lyžař nepřežil nehodu v Krkonoších.

Článek

Incident, o němž Horská služba informovala v úterý večer, se odehrál v pondělí okolo jedenácté hodiny dopoledne na poloprázdné středně těžké trati. Volná rozměklá sjezdovka sváděla k rychlé jízdě.

„Zaznamenali jsme, že s úbytkem lyžařů na sjezdovkách začali lidé jezdit rychleji. Poslední dobou srážek lyžařů přibylo, ovšem nikoli s takto fatálním koncem,“ okomentoval tragickou nehodu náčelník krkonošské Horské služby Pavel Jirsa.

Horští záchranáři hledali jehlu v kupce sena

Krimi

Horští záchranáři dorazili na místo tragédie z nedaleké služebny na špindlerovských Pláních a Špindlerova Mlýna. Polákovi se snažil zprvu pomoci jeden ze zaměstnanců Skiareálu Špindlerův Mlýn.

„Po příjezdu na místo jsme zjistili, že u obou lyžařů jde o vážná zranění. Muž polské národnosti byl v bezvědomí a přítomný zaměstnanec Skiareálu se ho pokoušel resuscitovat,“ popsal záchranář Jan Král.

Záchranáři polskému lyžaři nasadili automatizovaný externí defibrilátor a zraněného napojili na kyslík.

„Postup jsme prostřednictvím linky 155 průběžně konzultovali se záchranářským dispečinkem zdravotnické záchranky Královéhradeckého kraje. Resuscitaci jsme prováděli do příletu vrtulníku Letecké záchranné služby z Liberce,“ doplnil Král.

Z vrcholu Sněžky se zřítil muž, padal téměř 400 metrů

Krimi

Lékař spolu s leteckým záchranářem vysazení z vrtulníku na místě neštěstí pacienta okamžitě převzali a pokračovali ve snaze obnovit životní funkce. „Lékař byl nakonec nucen konstatovat smrt,“ podotkl Král.

Zranění druhého muže, do něhož polský lyžař narazil, si kvůli bolesti zad mj. vyžádalo fixaci krčním límcem a transport na vakuové matraci ze sjezdovky k sanitce, která ho s krvácejícím obličejem odvezla do vrchlabské nemocnice.

Případ vyšetřuje policie. „Vyšetřovaní je teprve na začátku. Jeden lyžař z doposud nezjištěných příčin narazil do druhého. U mrtvého lyžaře byla nařízena soudní pitva, jež by mohla objasnit bližší podrobnosti tragédie,“ uvedla policejní mluvčí Šárka Pižlová.

Desetiletý chlapec při lyžování na boulích narazil do sloupu. Vážně se zranil

Krimi

Šéf krkonošských záchranářů Jirsa v souvislosti s pondělní tragédií na špindlerovské sjezdovce připomněl lyžařské desatero vydané v roce 2010 Mezinárodní lyžařskou federací.

Pravidla, z nichž při podobných případech vycházejí vyšetřovatelé i soudy, jasně definují zásady pohybu na sjezdových tratích.

Hned první bod desatera říká, že každý lyžař se musí chovat tak, aby neohrozil jinou osobu. A další, že je povinen dodržovat rychlost v souladu se svými schopnostmi a vyhnout srážce s lyžařem jedoucím na svahu pod ním.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám