Hlavní obsah

Dvojice v teniskách a legínách promrzla na hřebeni Jeseníků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeseníky

Bez dostatečného oblečení, ve špatné obuvi a naprosto nepřipraveni. Tak ohodnotila horská služba mladý pár, který zachraňovala v neděli v Jeseníkách. Dvojici v teniskách a legínách našli záchranáři zcela promrzlou.

Foto: Horská služba

Záchrana špatně oblečené dvojice

Článek

Dvojice se vydala na túru z Ovčárny po hřebeni k přehradě Dlouhé stráně. Z hřebenovky pak odbočili přes Františkovu myslivnu.

Horská služba jim poslala na pomoc několik členů. Muž s nimi komunikoval mobilem a záchranáři mu doporučili, aby se dostali na hřeben. To však již mladá žena nedokázala.

Běžkař dostal infarkt. Lékaři nevědí, o koho jde

Krimi

„Vyrazili jsme tedy na terénní čtyřkolce k nim. Podařilo se získat přesnou polohu hledaných přes telefon. Nakonec jsme ale stejně museli jít sněhem asi 200 metrů od místa, kde jsme nechali naši techniku,“ uvedl zasahující záchranář Ondřej Šimko.

Foto: Horská služba

Záchrana špatně oblečené dvojice

Jakmile se dostali ke dvojici, zjistili příčinu potíží.

„Muž se třásl zimou, měl pouze legíny, přes ně kraťasy, větrovku a na nohou měl tenisky a sněžnice. Neměl ani rukavice. Podobně na tom byla jeho družka, která ležela na zemi zabalená v izolační alu-fólii, kterou dostali od kolemjdoucích skialpinistů, kteří poté pomáhali se zásahem,“ konstatoval Šimko.

Horská služba na Silvestra zachraňovala na Sněžce dva turisty

Stalo se

Horští záchranáři je oblékli do teplých bund a fólií, pak je mohli převézt k připravené sanitce.

Podle náčelníka Horské služby Jeseníky Vítězslava Kallera dvojice podcenila vše, co se dalo. Nejenže nebyli dobře oblečení, ale neměli ani aplikaci Záchranka, neseznámili se s výstrahami a neměli dostatečné vybavení do hor.

Reklama

Výběr článků

Načítám