Hlavní obsah

Sprejer počmáral památník Rudé armády v Olomouci. Před kamerou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kriminalisté pátrají po neznámém muži, který v noci na 23. září pomaloval památník osvobození Rudou armádou poblíž centra Olomouce. Na pěti místech jej posprejoval zlatou barvou, přičemž výtvor doplnil písmeny UA.

Kriminalisté pátrají po neznámém muži, který pomaloval památník osvobození Rudou armádou v Olomouci.Video: Miloslav Hradil, Právo

 
Článek

Při činu jej zachytila kamera, jejíž záznam mají policisté k dispozici. Obrátili se přitom v této souvislosti s žádostí o pomoc při pátrání po podezřelém na veřejnost.

„Policisté zajistili kamerový záznam, na kterém je zachycen dosud neznámý muž, který má poškození památníku na svědomí. Mělo by se jednat o muže výšky okolo 180 cm, s delšími vlasy, které měl v době páchání skutku stažené do takzvaného drdolu,“ sdělila Právu ve čtvrtek policejní mluvčí Petra Vaňharová.

Vandalové opět zhanobili Památník obětem války nad Kořenovem

Domácí

Kriminalisté podle ní prosí ty, kteří by muže na videu poznali nebo by disponovali informacemi, které by pomohly ke zjištění jeho totožnosti, ať zavolají na bezplatnou telefonní linku 158.

Sprejer chtěl podle všeho zřejmě vyjádřit sympatie k Ukrajině bránící se ruské agresi. Již v březnu nakreslil sprejem neznámý vandal na památník, který patří městu, několik černých hákových křížů.

Olomoucký primátor Miroslav Žbánek (ANO) to tehdy v narážce na ruskou invazi na Ukrajinu označil za „nejpitomější způsob“ vyjádření odporu „vůči šílencovi z Moskvy“.

Foto: Policie ČR

Poničený památník

„Způsobená škoda zatím nebyla vyčíslena,“ uvedla mluvčí s tím, že policisté se případem zabývají pro podezření ze spáchání přečinu poškození cizí věci. Pachateli hrozí v případě dopadení až tři roky vězení.

Památník osvobození Rudou armádou na Havlíčkově ulici v Olomouci je jedním z prvních památníků svého druhu postavených v Československu po druhé světové válce.

Památník z roku 1945 stojí na okraji Čechových sadů a je jedním z nejstarších československých děl ve stylu socialistického realismu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám