Hlavní obsah

Spor o syna provázely strkanice s justiční stráží

Právo, Tomáš Prchal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ÚSTÍ NAD LABEM

Vypjaté okamžiky spojené s postrkáváním s justiční stráží, urážkami mužů v uniformě a soudního systému v Česku včetně přivolaných policistů provázely pondělní líčení ústeckého okresního soudu, kde se Luboš Patera z Ústí nad Labem domáhá od počátku devadesátých let svěření svého dnes již sedmnáctiletého syna.

Článek

Pateru, který je zároveň aktivistou za práva otců, provázela totiž početná skupina příznivců, která se domáhala vstupu do soudní síně. Napjatá atmosféra vyvrcholila těsně před zahájením líčení ve chvíli, kdy fandové Luboše Patery zjistili, že v soudní síni je jen osm míst. K regulérní rvačce s justiční stráží, která musela povolat posily, nedošlo jen díky chladnokrevnosti ostrahy soudu.

Teprve po více než půlhodině ostrých hádek se podařilo justičním strážcům zajistit zahájení líčení, které ale soudkyně po několika minutách odročila. Své rozhodnutí zdůvodnila tím, že po vznesení námitky o podjatosti soudu ze strany Luboše Patery musí o dalším pokračování sporu rozhodnout vrchní soud.

Syn bude příští rok plnoletý

Zatímco Patera se domnívá, že soud ignoruje rodičovská práva, jeho bývalá manželka Radka Paterová si před soudní budovou oddechla, že její syn bude příští rok již plnoletý a soud skončí.

"Syn vstupuje do své dospělosti nejen připraven o své dětství se mnou, ale především s vědomím, že hanebnost proti svému tátovi se vyplácí a je státem podporována," je přesvědčen Patera. Radka Paterová považuje dění kolem svého syna spíš za tragédii.

"Mrzí mě, že člověk, který zastupuje i další otce a tvrdí, že prosazuje spravedlnost pro všechny, tak nečiní ve vztahu k vlastní rodině. On jinak vystupuje na veřejnosti, kde se prezentuje jako slušný a rozumný člověk, ale ve vztahu k vlastní rodině je pravým opakem," řekla Paterová.

Otec vznesl námitky o podjatosti

Její syn se od dubna letošního roku s otcem nestýká, takže nepříjemná atmosféra návštěv otce podle jejích slov zmizela. "Syn je nyní relativně nad věcí a svůj vztah s otcem bude řešit, až dospěje. Sám má právo rozhodnout o tom, jak si s ním vztah vyřeší, je to jejich záležitost," míní Paterová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám