Hlavní obsah

Spolužákovi vyhákl na kole brzdy, málem ho zabil

Právo, Patrik Biskup

Skočil na kolo a rozjel se z vršku. Dole před zatáčkou chtěl přibrzdit, ale obě páčky na řídítkách jen promáčkl do prázdna. Následoval děsivý pád. Červnová nehoda devítiletého Tomáše z malé obce na Klatovsku, po které skončil vážně zraněný v nemocnici, má šokující rozuzlení. Brzdy na kole mu zřejmě schválně vy­hákl jeho spolužák, jehož už vyšetřuje policie.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Tohle už není klukovina. Tady šlo opravdu o život,“ neskrýval zlost Tomášův otec. Sám jen horko těžko udržel nervy na uzdě.

„Když jsem se dozvěděl, kdo je tím darebákem, chtěl jsem vlítnout na jeho rodiče. Doslova se ve mně vařila krev. Musela mě brzdit rodina, abych neudělal něco, čeho bych v budoucnu litoval. Nechám to na policistech,“ líčil své pocity muž.

Byla to prý msta

Jeho syn má dodnes zdravotní problémy. Kvůli komplikované zlomenině obratle musí většinu dne ležet v posteli. „Na konci září ho čeká vyšetření na magnetické rezonanci, které by mělo ukázat, jestli bude nutná operace. Snad to dobře dopadne. Kluk je hodně trpělivý, opravdu ho obdivuji,“ pokračoval otec.

K nehodě došlo dva dny před prázdninami přímo v obci. „Jel ke kamarádovi. Hned od baráku je takový krpál. Dole chtěl zabrzdit, aby mohl zahnout do druhé ulice. Tam to v té rychlosti nedokázal uřídit a vymlátil se. Naštěstí netrefil betonový sloup, to by mohl být mrtvý nebo na vozíku,“ vzpomínal otec na nepříjemné okamžiky. Kluka z místa odvezla záchranka.

Čtrnáctiletý cyklista vrazil v plné rychlosti do svodidel v Jeseníkách

Krimi

„Doktoři zjistili, že má otřes mozku, naražená žebra a prasklý čtvrtý bederní obratel. Deset dní byl v nemocnici, pak dostal krunýř a nařízený dvouměsíční klid na lůžku,“ vzpomínal muž.

Jakmile se ukázalo, že brzdy na kole někdo schválně vyhákl, věděl skoro s jistotou, kdo to má na svědomí. „Šlo bezpochyby o pomstu. Den předtím jsme toho kluka sprdnuli za to, že mlátil tyčí do fasády naší bytovky a čural do květináče s umělou kytkou v chodbě domu. Je to takový místní sígr, rodiče ho dost zanedbávají. Rodina je hodně zvláštní,“ uvedl dále Tomášův otec.

Tramvaj v centru Prahy srazila pětiletého chlapce, je vážně zraněný

Krimi

Podle něj nebylo synovo kolo jediné, které mělo ten den odpojené brzdy. „Udělal to tady celkem na pěti kolech. Tomík byl první, kdo ho potom použil. Těžko můžete chtít na devítiletém klukovi, aby si před jízdou zkontroloval technický stav kola. Prostě ho v kočárkovně čapnul a vyrazil ven. Navíc neměl vůbec tušení, že by se něco takového mohlo stát,“ uzavřel otec.

Policejní mluvčí Dagmar Brožová Právu potvrdila, že případ šetří kriminalisté pro podezření z trestného činu ublížení na zdraví na dítěti mladším 15 let, za což hrozí u dospělého pachatele až pět let vězení. „Bližší informace s ohledem na věk obou aktérů nebudeme sdělovat,“ dodala Brožová.

Případ nechtěl komentovat ani starosta obce. „Tohle nám žádnou pozitivní reklamu nepřinese. Takže se k tomu vyjadřovat nebudu,“ reagoval na dotaz Práva.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám