Hlavní obsah

Společníci uprchlého závodníka Koloce dostali za tunelování Rubeny vězení

Právo, jbs
Hradec Králové
Aktualizováno

Senát Krajského soudu v Hradci Králové v úterý nepravomocně potrestal bývalé manažery Rubeny Náchod pětiletými tresty za tunelování podniku v devadesátých letech. Stejný trest dostal i bývalý závodník Martin Koloc.

Článek

Případ je starý šestnáct roků a soudy se jím zabývají od roku 1996. Někdejší generální ředitel Rubeny Milan Šnajdr a další manažeři Josef Klimeš, Otakar Svatoš a Ladislav Šafařík byli spolu s Martinem Kolocem potrestáni za zločin podvodu.

„Pomocí řady uzavřených smluv vyváděli finance z Rubeny ve prospěch svých firem. Tyto peníze pak z účtů vybírali v hotovosti,“ uvedla státní zástupkyně Ilona Kufčáková. Obžalovaní, kteří podle znění rozsudku způsobili škodu ve výši bezmála 126 miliónů korun, k soudu nepřišli.

Úlohou Martina Koloce bylo účtovat prostřednictvím své firmy Rubeně vysoké částky za služby, které ale neprováděla. Koloc je nezvěstný, je stíhán jako uprchlý a od roku 2004 po něm pátrá Interpol.

Nižší tresty kvůli dlouhému řízení

Tresty jsou na samé spodní hranici sazby. „Trestní řízení trvá již velmi dlouhou dobu a soud to musel zohlednit. Na druhou stranu jsme neshledali podmínky pro uložení nižších trestů,“ uvedl v odůvodnění předseda senátu Miroslav Mjartan.

Advokát obžalovaných Svatoše a Šnajdra Vladislav Ježek konstatoval, že po poradě se svými klienty podá téměř jistě odvolání k vrchnímu soudu. „Rozsudek nás překvapil, očekávali jsme zproštění viny,“ řekl.

Hradecký soud rozdal tresty v kauze Rubena už v listopadu 2006. Tehdy manažery a Koloce potrestal vězením v délce od 4 do 6,5 roku. Po odvolání verdikt vrchní soud zrušil, věc vrátil zpět a předloni v červnu hradečtí soudci všechny obžalované osvobodili. Loni na podzim vrchní soud na základě odvolání státní zástupkyně zrušil osvobozující rozsudek a opět nařídil nové projednání.

Součástí rozsudku je povinnost obžalovaných nahradit způsobenou škodu právnímu nástupci zaniklé Rubeny, jím je firma BS Servis Centrum.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám