Hlavní obsah

Soudí bývalého pohraničníka za střelbu na Němce

Novinky, Jan Chmelíček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Za zastřelení osmadvacetiletého východoněmeckého běžence Richarda Schlenze v roce 1967 stanul ve středu před senátem Krajského soudu v Brně 56letý stavební dělník Josef Mlčoušek z Vyškova, někdejší vojín Pohraniční stráže.

Foto: Patrik Pařízek

Ve vstupu muzea můžete v příjemném prostředí nahlédnout i do dalších publikací se vztahem k Českému krasu.

Článek

Podle obžaloby Mlčoušek stíhal spolu se svým velitelem Jozefem Hudákem čtyři tzv. narušitele státní hranice, kteří ze střechy svého vozu BMW překonali drátěný zátaras, skočili do řeky Moravy a plavali k rakouskému břehu nedaleko soutoku Moravy s Dunajem. Ze samopalů na ně pohraničníci vystříleli celkem 48 nábojů, přičemž Schlenze zasáhl Mlčoušek do hlavy. Zbylým běžencům se podařilo dostat se bez úhony na zdraví do Rakouska.

Státní zástupce Zdeněk Adámek řekl, že Schlenz byl zastřelen až na rakouském území, kde se pak našlo deset střel. "To je zásadní porušení zákona a navíc - zadržet běžence neznamenalo je zlikvidovat," řekl Adámek.

Obžalovaný muž se ve středu před soudem hájil tvrzením, že v žádném případě na uprchlíka nestřílel. "Střílel jsem před něj, abych ho nezranil," tvrdil Mlčoušek. Jeho tehdejší nadřízený Hudák to u soudu dosvědčit nemůže, protože zemřel v roce 1988.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám