Hlavní obsah

Soudce pokutoval Chadimovou, bez omluvy opět nepřišla

ČTK, Lenka Kadeřávková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Bývalá textilní restaurátorka Marta Chadimová se v úterý opět nedostavila bez omluvy k soudu, kde se projednává restituční podvod, který údajně spáchala. Kauza se táhne už devátý rok. V pořadí již čtvrtý soudce, který se jí zabývá, řekl, že chování Chadimové hraničí s pohrdání soudem a udělil jí pokutu 50 tisíc korun.

Foto: Milan Haluška

Ilustrační foto

Článek

Obhájce Chadimové Ivo Palkoska proti tomu podal stížnost, takže spis opět poputuje k pražskému vrchnímu soudu.

Dnes také soudci Dušanu Paškovi předložil prohlášení, v němž jeho klientka požádala o zastavení řízení. "I když na projednání věci trvám, v řízení nelze pokračovat, neboť soudcem nejsou splněny a vytvořeny podmínky, na jejichž základě jsem na projednání věci trvala," uvádí se v textu.

Podle Pašky však nelze brát prohlášení za omluvu neúčasti. "Neomluvila se, nepřišla osobně...," zdůvodnil Paška pokutu.

Chadimová žaluje soudce

Kauzu řeší soudy již od roku 1994. Je mj. pověstná tím, že v průběhu let si na ní vylámali zuby dva soudci a žalobkyně, kteří z případu více či méně dobrovolně odstoupili kvůli podjatosti.

Chadimová není spokojena ani s Paškou, na kterého podala žalobu na ochranu osobnosti. Paška totiž odmítl uložit psychiatrický posudek na obžalovanou do trezoru a vyjmout jej ze spisu, jak ona požadovala.

Soudce Paška tedy odmítl učinit opatření, které by bylo podle místopředsedy pražského městského soudu Bohuslava Horkého značně nestandardní a v takovýchto případech se nedělá.

Považuje i tento senát za podjatý

Právě proto, že zřejmě proběhne civilní spor mezi Chadimovou a soudcem, namítla včera obžalovaná prostřednictvím svého advokáta Iva Palkosky podjatost nejen Pašky, ale i celého trestního senátu.

Soudce tuto námitku zamítl, nicméně vzhledem ke stížnosti Chadimové proti tomuto rozhodnutí se tím bude ještě zabývat odvolací instance.

Havel obžalované zaručil beztrestnost

Chadimová je obžalována z padělání podkladů, na jejichž základě měla restituovat dům na Loretánském náměstí a část budov a pozemku Strahovského kláštera. O nepravosti dokumentů, a tedy i restituce rozhodl již v občanskoprávním řízení Obvodní soud Prahy 1 letos v lednu.

Trestní senát má nyní rozhodnout, zda dokumenty zfalšovala sama Chadimová. Trest však někdejší disidentce nehrozí, neboť jí prezident Václav Havel zaručil svou milostí v srpnu roku 1995 beztrestnost.

Reklama

Související články

Chadimová prohrála spor o dům na Hradčanech

Nikoliv Marta Chadimová, ale český stát je vlastníkem domu a zahrad na pražském Loretánském náměstí. Po více než deset let trvajícím občanskoprávním sporu...

Výběr článků

Načítám