Hlavní obsah

Soud zrušil Koryčánkovi doživotí za dvojnásobnou vraždu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Vrchní soud v Praze zrušil Martinu Koryčánkovi doživotní trest za dvojnásobnou vraždu v plzeňském zlatnictví. Podle verdiktu vraždu z ledna 2002 nespáchal. Přesto půjde na 11 let do vězení za loupež v klenotnictví v Turnově a za nedovolené ozbrojování.

Foto: Petr Pokorný

V Nákří si to mezi sebou rozdali pytláci.

Článek

Doživotí. Tak zněl rozsudek plzeňského krajského soudu, který vynesl v listopadu 2004 v případě dvojnásobné vraždy v plzeňském zlatnictví. Obžalovaný Martin Koryčánek ale od začátku tvrdil, že vraždu nespáchal a pražský Vrchní soud mu dal ve středu za pravdu.

Proti obžalovanému údajně svědčily pachové stopy nalezené na klobouku, který měl prý pachatel na hlavě, a také výpovědi očitých svědků. Vrchní soud však uvedl, že žádný ze svědků jednoznačně neoznačil obžalovaného za pachatele. "Jedině pachové stopy by mohly prokázat, že na místě byl. Ovšem takový důkaz nemůže usvědčit pachatele z tak závažného trestného činu, jakým je dvojnásobná vražda," řekl předseda odvolacího senátu Jiří Lněnička.

Událost se stala 19. ledna 2002 kolem 10:00. Podle žaloby měl  Koryčánek zastřelit ve zlatnictví na Americké třídě mladou prodavačku Lenku Černou a před prodejnou chodce Vladimíra Egersdorfa, který mu překážel v útěku. Na ulici byly tehdy desítky lidí.

Na začátku případu se policie dozvěděla, že pachatel má být nápadně podobný Koryčánkovi. Získala i číslo telefonu, který používal, a od 21. února byl nařízen jeho odposlech. Z něho vyplynulo, že má časté kontakty s mužem, v němž byl shledán spoluobžalovaný Nezavdal. Hovory zároveň signalizovaly, že jejich účastníci spáchali nějaký trestný čin.

Druhá loupež proběhla podobným způsobem

Měsíc po plzeňských vraždách, se odehrála loupež ve zlatnictví v Turnově, kde pachatel pod hrozbou střelnou zbraní svázal prodavačku a odcizil šperky za 188 tisíc korun. Turnovský a plzeňský případ podle státní zástupkyně vykazovaly stejný způsob provedení jen s tím rozdílem, že v Turnově nebyl nikdo zastřelen.

Podle dalších důkazů Nezavdal odprodal zlaté šperky, které odpovídaly těm ukradeným, ve dvou případech majiteli bazaru v Jablonci. Že byl Koryčánek účastníkem turnovské loupeže vypověděl jeho spoluobžalovaný Nezavdal.

"Svědkové případu na Americké třídě v Plzni se shodují v popisu toho, co měl pachatel na sobě, tedy dlouhý upnutý plášť a klobouček na hlavě. Tak byl také zachycen kamerovými systémy. Klobouček byl pak nalezen v Martinské ulici na trase, po níž střílející muž podle svědků odcházel," uvedla již loni státní zástupkyně Věra Brázdová.

Poukázala také na identikit, který představoval podobu muže bez klobouku, tak jak ho zaznamenali dva ze svědků. Podoba je nápadně shodná s fotografií Koryčánka z jeho občanského průkazu z roku 2001.

Související články

Údajný vrah z Americké prý loupil dál

V projednávání případu dvojnásobné vraždy z plzeňského klenotnictví, ze které se u soudu zpovídá Martin Koryčánek, vypovídala ve čtvrtek utajená svědkyně,...

Výběr článků

Načítám