Hlavní obsah

Dvojnásobný vrah z plzeňského zlatnictví popírá vinu

Novinky, Patrik Biskup, Právo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PLZEŇ

Před plzeňským soudem se začal zpovídat 45letý Martin Koryčánek z Prahy, který podle žalobce v lednu 2002 zastřelil v Plzni na Americké třídě 26letou prodavačku ve zlatnictví a poté při útěku na chodníku 58letého kolemjdoucího, který se ho snažil zastavit. Obžalovaný dnes před soudem vinu popřel.

Foto: zámek Loučeň
Článek

"V ten den jsem v Plzni nebyl. Ležel jsem doma v posteli v Praze. Byl jsem neoprávněně obviněn," tvrdil Koryčánek dnes ráno před soudem.

Kriminalisté Koryčánka zatkli o jedenáct měsíců později v Praze na ulici, když se ozbrojen dvěma pistolemi a vybaven paralyzérem, kombinézou, kuklou a rukavicemi připravoval k další loupeži, která měla skončit vraždou.

Obžalovaný muž podle státního zástupce zabíjel v Plzni pro peníze. Vešel do klenotnictví a po prodavačce požadoval finanční hotovost. Když řekla, že žádnou nemá, chvilku se s ní dohadoval a potom ji postřelil. Po činu vyběhl ven, kde z bezprostřední blízkosti zastřelil ranou do hlavy náhodného chodce, který se ho snažil zastavit. Muž na místě zemřel, prodavačka podlehla zranění v nemocnici.

Vrah se několik set metrů od místa činu zbavil klobouku a kabátu, který policisté později nalezli. Zachytila ho také průmyslová kamera na jedné z křižovatek. Záznam ale policistům příliš nepomohl, protože pachatel na něm byl zahalený tak, že mu nebylo vidět do tváře.

Plánoval další loupeže

Měsíc po masakru v Plzni provedl Koryčánek podle státního zástupce další loupežné přepadení ve zlatnictví v Turnově, kde pod hrozbou střelnou zbraní prodavačku svázal a odcizil šperky v celkové hodnotě 323 510 korun. To už měl komplice, kterého detektivové později také zadrželi. Oba tehdy vtrhli do prodejny. Když prodavačka sepnula poplašné zařízení, jeden z nich se zřejmě lekl a vyběhl ven. Druhý z lupičů na ženu namířil pistoli, donutil ji lehnout si na zem a v klidu sebral peníze.

Plánovanou loupež manželů ze severních Čech už Koryčánek ale nestačil provést. Vytipoval si starší bohatou dvojici žijící v domě v malé obci a chtěl ji oloupit o peníze i cennosti. Obstaral si ostře nabitou pistoli s tlumičem a maskovací oděv s nápisy Policie. Dům nic netušících manželů si byl několikrát obhlédnout a seznámil se s jejich zvyky. Plánoval to tak, že majitele domku nejprve donutí pod pohrůžkou použití zbraně, aby mu otevřeli trezor, který by mohl být zakódovaný, a potom s nimi chtěl naložit jako s nepohodlnými svědky.

Koryčánek vinu na dvojnásobné vraždě v Plzni od začátku popírá. Tvrdí, že to nebyl on. Usvědčují ho ale především svědecké výpovědi a stopy zajištěné na místě činu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám