Hlavní obsah

Soud zprostil učitelku viny: své děti prý trestala přísně, ale netýrala

Právo, Barbora Silná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Liberec

Zprošťující rozsudek si u Okresního soudu v Liberci vyslechla v pondělí odpoledne 42letá učitelka z Liberce, která čelila obžalobě z týrání svěřené osoby. Žaloba jí kladla za vinu, že nepřiměřeně trestala vlastní dvě děti. Ty podle spisu často zbila tak, že měly podlitiny po celém těle. Syna měla podle obžaloby přivazovat k topení, anebo jej zavírat do malé místnosti, kde byl jen kotel a matrace.

Foto: Profimedia.cz

Co je ještě výchovná facka a co už týrání? Tím se zabýval v pondělí liberecký soud.

Článek

„Výchovná opatření v rodině nebyla v pořádku a výchovné prostředí nebylo zdravé, ale nebylo to v míře, aby to bylo trestným činem. Znakem žalované skutkové podstaty je dlouhodobé týrání a ponižování, a to se nepodařilo prokázat,“ řekl Právu po vynesení rozsudku předseda senátu okresního soudu Lukáš Korpas.

Státní zástupkyně Jana Černohousová se proti rozsudku na místě odvolala. „Neztotožňuji se se závěrem soudu, proto jsem se proti rozsudku odvolala,“ podotkla státní zástupkyně. O případu tak bude rozhodovat odvolací krajský soud, ženě hrozí až osm let vězení.

Svědkové ničeho vážného svědky nebyli

Dvaačtyřicetiletá učitelka, proti níž vypovídalo u soudu mnoho svědků, se s novináři odmítla bavit. Pouze utrousila, že se ničeho závažného nedopustila. V průběhu hlavního líčení svou vinu popřela. „Jsem temperamentní člověk cholerické povahy. I když jsem se snažila všechno řešit v klidu, občas jsem děti trestala,“ přiznala u soudu žena a dodala, že tresty ale byly vždy přiměřené.

Podle soudce Korpase žádné týrání v rodině nepotvrdily ani kontroly sociálních pracovníků. „Obě děti mají kladné vztahy k rodičům a ani znalec nedoporučil odejmout děti z péče,“ dodal soud. Žena sama u soudu přiznala, že byla od dětství přísně trestána. Soudní znalci ji označili za dominantní osobu s egocentrickými rysy.

Fakt, že proti ženě vypovídala řada svědků, soudce ale zpochybnil. „Fakticky viděli fyzické trestání pouze dva svědci. V jednom případě dala facku, ve druhém zbila dítě rukou. Ani v jednom případě to nebylo bezdůvodné trestání. Ostatní svědci trestání dětí přímo neviděli a děti ho u soudu popřely,“ uzavřel soudce.

Reklama

Výběr článků

Načítám