Hlavní obsah

Soud zprostil obžaloby bývalého náměstka primátora Ostravy

Právo, Radim Kijonka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

Všechny čtyři obžalované v případu zkrachovalého investičního fondu Kredital zprostil v pátek obvinění ostravský krajský soud. Na lavici obžalovaných seděl bývalý náměstek primátora Ostravy Zbyněk Pražák (KDU-ČSL) a předseda představenstva společnosti Železárny a drátovny Bohumín Petr Kucharčík.

Článek

Oba čelili podezření, že nevýhodnými obchody s cennými papíry poškodili Kredital investiční fond o zhruba 200 miliónů korun. Kucharčík se navíc zpovídal s dalšími dvěma zástupci ŽDB z toho, že tuto firmu připravili o 1,5 miliardy korun.

Podle soudce Milana Ihnáta se sice dopustili nějakých pochybení, ale nelze je podle zákona posoudit jako závažná porušení pravidel v obchodním styku, které je možné kvalifikovat jako trestný čin. "Nebylo prokázáno, že by zvýhodnili jiné společnosti. Jejich jednání soud neposoudil jako trestné, obžalovaní proto byli zproštěni," uvedl při zdůvodnění rozsudku soudce.  

Exnáměstek primátora Pražák rozhodnutí soudu přivítal. "Jsem rád, že vše takto skončilo. Rozsudek je spravedlivý. Trestní oznámení, které na nás podala Komise pro cenné papíry, bylo naprostým nesmyslem," konstatoval Pražák, který až do roku 2006 působil ve vedení ostravské radnice. Dodal, že kauza se negativně podepsala na jeho politické kariéře. "Dvakrát jsem stáhl svou kandidaturu do Poslanecké sněmovny," poznamenal s tím, že do politiky by se rád vrátil.

Podle státního zástupce Karla Kaldy měli obžalovaní nakupovat akcie od spřízněných firem za ceny vyšší, než byla jejich tržní hodnota, a prodávali je za podhodnocenou cenu dalším personálně propojeným firmám. Státní zástupce se okamžitě po vynesení rozsudku odvolal v některých bodech obžaloby. Proto v celém případu bude ještě rozhodovat Vrchní soud v Olomouci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám