Hlavní obsah

Soud znovu potrestal bývalé úředníky za zneužívání pravomocí a úplatky

Právo, Jiří Bednář

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rychnov nad Kněžnou

Rychnovský okresní soud ve středu opětovně potrestal tři bývalé úředníky odboru dopravy na radnici v Rychnově nad Kněžnou pokutou a podmíněnými tresty. Podle rozsudku se dopustili zneužívání pravomoci veřejného činitele, hlavní obžalovaný Jan Ledvina (58) navíc přijal úplatek.

Foto: Jiří Bednář, Právo

Hlavní obžalovaný Jan Ledvina na chodbě rychnovského soudu

Článek

Někdejší šéf odboru Ledvina má zaplatit 100 tisíc korun a pokud je neuhradí, musí vykonat náhradní trest ročního vězení. Jeho někdejší podřízení Marián Habány (32) a Petr Slezák (37) dostali čtyři, resp. deset měsíců s jednoroční podmínkou.

Před soudem stál ještě Radek Lánský (39), kterého soud uznal vinným z poskytnutí úplatku Ledvinovi za to, že mu při přestupkovém řízení zmírnil sankci za řízení auta v opilosti. Od jeho potrestání upustil. „Nepřiznal se a ani nevyslovil lítost, ale společenská nebezpečnost jeho činu není vysoká,“ konstatoval samosoudce Jiří Fuks.

Obhajoba zpochybnila nasazení odposlechů

Všichni byli poprvé v Rychnově odsouzeni už roku 2007. Krajský soud rozsudek potvrdil a nejvyšší soud zamítl i jejich dovolání. Teprve po ústavní stížnosti byla všechna rozhodnutí zrušena a ústavní soud ve svém nálezu konstatoval, že obecné soudy se nedostatečně vypořádaly s námitkami proti použití odposlechů jako důkazu.

Odposlechy policie původně do kanceláří úřadu nasadila při dokumentování jiné trestné činnosti, která se týkala omlazování ojetých aut. Přitom pomocí techniky zjistila, že úředníci si počínali nezákonně při řešení řidičských přestupků. Fuks v odůvodnění konstatoval, že i takové použití techniky je legální.

„Obžalovaný Ledvina velmi pokřiveně chápal význam a postavení úředníka ve státní správě. Takto jej hodnotil státní zástupce a mě to připadá velmi přesné,“ uvedl soudce, který celou kauzu charakterizoval jako „rychnovsko-podorlickou chobotnici“.

Rozsudek není pravomocný. Slezák i Ledvina se prostřednictvím svých advokátů okamžitě odvolali. „V souladu s nálezem ústavního soudu trváme na tom, že odposlechy byly pořízeny nezákonně. Šlo sice o formální chyby, ale se zcela zásadním významem,“ řekl Ledvinův obhájce Milan Jelínek. Počítá s tím, že věc znovu skončí ústavní stížností.

Reklama

Výběr článků

Načítám