Hlavní obsah

Soud zastavil stíhání tří obžalovaných v kauze soudce Berky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tábor

Táborský soud v pondělí v případě soudce Jiřího Berky kvůli promlčení zastavil trestní stíhání tří z 12 obžalovaných. Konečné rozhodnutí v případu, v němž soudce Berka s dalšími lidmi podle obžaloby způsobil na základě zfalšovaných konkurzů škodu 264 miliónů korun, lze podle předsedy senátu Zdeňka Kučery očekávat v říjnu až listopadu.

Foto: Václav Pancer, ČTK

Jednání táborského soudu se v pondělí nikdo z obžalovaných osobně neúčastnil.

Článek

"Nejzávažnější trestná činnost u obžalovaných V. V., J. H. a M. Č. byla amnestována, zbývající bagatelní trestná činnost byla promlčena," řekl Kučera novinářům.

Hlavní líčení v pondělí v případě ústeckého soudce Berky pokračovalo po téměř tříměsíční přestávce. Soud se v červnu zabýval především rekapitulací případu. Kauza se týká 11 zmanipulovaných konkurzů, státní zastupitelství kvůli tomu podalo šest obžalob.

Obžaloby se týkají hlavně trestných činů zneužití pravomoci veřejného činitele, účasti na zločinném spolčení, poškození věřitele, porušování povinnosti při správě cizího majetku nebo nepravdivého znaleckého posudku.

Případ se táhne od roku 2003 a pozastavila ho i amnestie prezidenta Václava Klause v lednu 2013. Táborský soud začal kauzu řešit v roce 2005. O pět let později Berku nepravomocně odsoudil na devět let, stejný trest dostali i obžalovaní D. T. a V. V. Nepodmíněné tresty v rozmezí od 6,5 roku do osmi let si vyslechlo dalších pět mužů.

Obžalovaní působili jako soudci, konkurzní správci, podnikatelé i soudní znalci. Sedm z nich se proti rozsudku odvolalo. Případem se zabývaly nejvyšší i vrchní soud, které kauzu vrátily do Tábora. Než se soud k projednání dostal, zastavila kauzu amnestie. O jejím rozsahu však později rozhodl Nejvyšší soud.

Reklama

Výběr článků

Načítám