Hlavní obsah

Janoušek se na svobodu nedostal. Ve vězení jsem byl chválen, prosil marně soud

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Obvodní soud pro Prahu 6 znovu zamítl žádost o podmínečné propuštění lobbisty Romana Janouška. Ten si odpykává 4,5 roku ve vězení za to, že při dopravní nehodě vážně zranil ženu a z místa činu ujel.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Obvodní soud pro Prahu 6 znovu rozhodoval 9. listopadu 2022 o podmínečném propuštění odsouzeného podnikatele Romana Janouška.

Článek

„Chtěl bych vás ještě jednou požádat, abyste zvážili všechny argumenty mé obhajoby,“ uvedl u soudu Janoušek s tím, že byl za své chování ve věznici Pankrác chválen.

„Velmi mě to zklamalo,“ řekl po rozhodnutí Janoušek. Podle jeho obhájce Martina Sadílka se odvolá k Městskému soudu v Praze.

K soudu dorazil se zdravotní pokrývkou hlavy a s francouzskou holí. Trestnímu senátu sdělil, že se se svým trestem smířil a přijal ho. Přesto o propuštění znovu zažádal. Poukázal opět zejména na své zdravotní problémy. Podle lékařů má po operaci mozku v hlavě implantát, který se pohybem může uvolnit a zabít ho. Mluvil také o epilepsii, kvůli níž má údajně záchvaty.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Roman Janoušek

„Ke svému zdravotnímu stavu bych se nechtěl vracet, záchvaty jsem schopen vycítit, že přicházejí. Musím nosit helmu v případě, že bych upadl,“ podotkl Janoušek.

Fotky z Alp mu nepomohly

Státní zástupce Richard Petrásek na soud znovu apeloval, aby žádost zamítl, protože u Janouška nedošlo k polepšení.

„Domnívám se, že pan odsouzený nevedl řádný život. Oddaloval nástup do výkonu trestu za pomoci tendenčních lékařských zpráv, druhý nástup nebyl dobrovolný, byl podmíněn příkazem k vydání výkonu trestu,“ vyjmenoval Petrásek.

Soud mu dal za pravdu. Podle něj nemá Janoušek automatické právo na podmínečné propuštění jen proto, že se ve věznici chová dobře.

Žalobce připomněl také, že při sledování, které nařídil pražský vrchní soud, byl lobbista v době přerušení trestu přistižen při volnočasových aktivitách, třeba na plovárně, na kole nebo v galerii. Média také zveřejnila fotografie z přelomu let 2019 a 2020, na nichž je Janoušek bez hole v Alpách.

Podle obhájce je napraven

S tím ovšem nesouhlasil Janouškův obhájce Martin Sadílek, podle něhož se odsouzený napravil. „Paní poškozené nahradil škodu a omluvil se jí ještě předtím, než měl soudem nakázáno. Spolupracuje při výkonu trestu, má pozitivní vztah s rodinou, výkon trestu naplňuje svůj účel. Je zařazen mezi bezproblémové jedince, prokázal polepšení,“ řekl Sadílek.

Janoušek zůstane ve vězení, soud jeho žádost zamítl

Krimi

Propuštění obvodní soud zamítl už v srpnu, protože shledal, že se dostatečně nepolepšil. Odvolací soud pak případ vrátil k projednání, protože zjistil, že soudce z Prahy 6 při jednání, kdy propuštění zamítl, nepoučil před výslechem Janouška o jeho právech.

Nehoda, při níž vlivný podnikatel v pražské Michli vážně zranil svým autem ženu a od nehody ujel, se stala v roce 2012. Původně byl obžalován za pokus o vraždu, soudy ho ale uznaly vinným z ublížení na zdraví a z řízení pod vlivem návykové látky. Do věznice nastoupil v listopadu 2014, od března 2016 až do loňského července byl ale na svobodě. Brněnská justice mu totiž výkon trestu opakovaně přerušovala na základě lékařských posudků, podle nichž u Janouška existuje po operaci hlavy riziko těžkého poranění mozku, potřebuje dohled a musí se při chůzi opírat o berli.

Janoušek dvakrát žádal pražský městský soud o prominutí zbytku trestu, ten mu však nevyhověl.

Údajně nemocný Janoušek byl místo vězení na horách

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám