Hlavní obsah

Soud udělil bývalému pražskému imámovi 14,5 roku za terorismus

– Praha

Městský soud v Praze v úterý odsoudil bývalého pražského imáma Sámera Shehadeha za pomoc teroristickému útoku a za financování terorismu k souhrnnému trestu 14,5 roku vězení. O 4,5 roku si tak prodlouží trest uložený loni. Na trestu se Shehadehův obhájce dohodl se státním zástupcem. Shehadeh se k činům přiznal.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Bývalý pražský imám Samer Shehadeh (na snímku ze 7. ledna 2020) si odpyká 14,5 roku za terorismus.

Článek

Sedmatřicetiletý Shehadeh, který si od loňského roku odpykává 10 let za účast na teroristické skupině a jejím financování, podle obžaloby odletěl na konci roku 2015 do Turecka, kde se setkal s představiteli organizace Džabhat an-Nusrá li-Ahli aš-Šám (Fronta podpory pro lid Levanty). Předal jim peníze vybrané v muslimské komunitě v Česku a na Slovensku na léčbu zraněných bojovníků a chtěl se přidat k bojům v Sýrii.

Místo toho se s představiteli organizace měl dohodnout, že pro ně bude získávat nové bojovníky a dále pořádat sbírky. Kromě financování terorismu obžaloba bývalého pražského imáma také vinila z teroristického útoku, který spočíval v podpoře jeho známého ze Slovenska Mohameda Hassana Hamida Hilala, který se také chystal vypravit se do Sýrie.

Pražský imám dostal 10 let. Neuznávám vaši legislativu, řekl soudci a při verdiktu seděl

Krimi

„Schvaloval jeho jednání, zjišťoval informace od představitelů této organizace, zajišťoval mu kontakty na její členy, poskytl mu blíže nezjištěnou finanční částku na jeho výbavu,” uvedl státní zástupce Marek Bodlák.

Shehadeh se k uvedeným činům přiznal ještě před jednáním. „Prohlašuji, že vše, z čeho jsem v obžalobě obviněn, jsem spáchal, a přiznávám se v plném rozsahu. Jsem na ně náležitě hrdý, protože jsem jednal v tom, co mi nařizoval korán,” uvedl v dopise, který adresoval soudkyni začátkem března.

Během své závěrečné řeči svou vinu potvrdil, odmítl však tvrzení, že by byl terorista. „Nejsem žádný terorista, neschvaluji teroristické činy proti civilním cílům. Asadova vláda je zločinecký režim, který se dopouští zločinu a genocidy na syrském lidu,” uvedl Shehadeh s tím, že vybrané peníze šly na výbavu a léčbu bojovníků a nesloužily k útokům na civilní cíle.

Z lidského hlediska to nebyly zločiny, hájí se Shehadeh. Žalobce pro něj navrhl 10 let

Krimi

Soudkyně Zuzana Zápalková rozsudkem potvrdila souhrnný trest 14,5 roku vězení za podporu teroristického útoku a financování terorismu. Na trestu se v úterý dohodl Shehadeh se státním zástupcem. Stejně jako v případě loňského jednání během verdiktu odmítl vstát. Za to mu soud také uložil pořádkovou pokutu 5 tisíc korun.

Proti rozsudku se obhájce ani státní zástupce neodvolali. Shehadeh by si měl trest odpykat ve vězení se zvýšenou ostrahou.

Reklama

Výběr článků

Načítám