Hlavní obsah

Soud tvrdě potrestal žháře, kteří zapálili kostel v Gutech

Ostrava
Aktualizováno

Krajský soud v Ostravě ve čtvrtek rozdal třem mladým žhářům tresty za to, že loni v Třinci-Gutech zapálili dřevěný kostel. Požár během několika desítek minut srovnal památku se zemí. Jan Bortel dostal za obecné ohrožení devět let vězení, Jakub Hurník osm let a třetí pachatel, který čin spáchal jako mladistvý, 3,5 roku vězení. Navíc musí zaplatit škodu ve výši 20 miliónů korun.

Obžalovaní přicházejí k soudu. Archivní videoVideo: Novinky

 
Článek

Soud probíhal za zavřenými dveřmi, protože jeden z pachatelů byl v době spáchání zločinu mladistvý – do osmnáctých narozenin mu zbýval jediný den. Veřejně byl vyhlášen pouze rozsudek. Zbývající dva jsou o rok starší.

Dřevěný kostel si podle soudu vybrali proto, že lépe hořel. Bortel podle jednoho ze svědků řekl, že už loni v dubnu chtěl podpálit kostel v Bílé v Beskydech.

„Všichni jsou zcela trestně zodpovědní. Nikdo ale přesně neřekl, proč to vlastně udělali. Prý je to jen tak napadlo. Bortel má nadprůměrný intelekt, má sklon utíkat k vlastním fantaziím. Je dlouhodobě frustrovaný kvůli své těžké nemoci,“ řekla soudkyně Lenka Čechová v odůvodnění rozsudku.

Foto: Denisa Doležalová, Právo

Jakub Hurník u soudu

„Mladistvý má průměrný intelekt, má deprese. Hurník nadprůměrný intelekt, všichni jsou schopni resocializace. Každý sám by se činu nedopustil, vyhecovali se. Nejsou to žádné oběti,“ doplnila soudkyně.

Soud odmítl přistoupit k mimořádnému snížení trestu, který navrhovala obhajoba. Podle soudkyně neprojevili lítost a u soudu odmítli vypovídat. „Tresty na dolní hranici sazby dostali kvůli svému mládí. Bortel dostal nejvíc, protože byl vůdčí osobností v celé události,“ shrnula soudkyně s tím, že mladíci dosud nebyli trestáni.

Nebyl pyroman 

„Motivace není zcela jasná, dva obžalovaní se vyjádřili v tom směru, že šlo o mladické hecování. Psychologický posudek u jednoho dovodil jakousi inklinaci k ideologii extremismu, ale v žádném případě nebyl členem žádného extremistického hnutí. U pachatele, který sám požár založil, je zde i nějaká záliba v zakládání a pozorování ohně, ale nejedná se o pyromanii nebo nějakou patologickou poruchu,“ uvedl státní zástupce Josef Šuhaj před zahájením líčení.

Foto: Hons084 / Wikimedia Commons, CC BY-SA 4.0

Dřevěný kostel Božího Těla v Gutech na snímku z roku 2013

Zatímco nejmladší z trojice, který na kostel hodil láhve s hořícím benzínem, je ve vazbě, další dva obžalovaní jsou vyšetřováni na svobodě.

Foto: Aleš Honus, Právo

Mladík, který útok vymyslel, chodí jen za pomoci hole. Na snímku se svým obhájcem.

Obžalovaný Jan Bortel, který celý žhářský útok naplánoval, přišel k soudu o berlích, bez kterých nemůže chodit, protože trpí vzácnou nemocí – tzv. Friedreichovou ataxií, což je nevyléčitelné onemocnění nervové tkáně v oblasti mozečku, jenž řídí motoriku a rovnováhu. Přestože nemoc nemá podle lékařů vliv na inteligenci, může se velmi negativně podepsat na psychice. Podle státního zástupce se ale nic takového neprokázalo.

Dalším obžalovaným je Jakub Hurník. Ten v případu hrál roli řidiče – spolu s Bortelem čekal v autě, až jejich nejmladší kamarád dokoná dílo zkázy.

Foto: HZS Moravskoslezského kraje

V třinecké části Guty shořel dřevěný kostel z 16. století. Významná památka byla prakticky zničena.

Dvěma z trojice obžalovaných hrozily tresty v rozmezí od osmi do patnácti let. Jeden z pachatelů byl stíhán jako mladistvý, takže mu hrozil trest pouze v rozmezí jednoho až pěti let vězení.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám