Hlavní obsah

Soud stvrdil vězení pro třetího kyanidového vyděrače

– PRAHA

Odvolací pražský městský soud ve středu potvrdil nepodmíněný trest tři a půl roku pro devětadvacetiletého vlakového manipulanta ze Svitav. Ladislav Kopecký loni v srpnu hrozil, že otráví pražskou vodní nádrž cyankáli, pokud nedostane půl miliónu korun.

Foto: KÚ Plzeňského kraje

Po dvouleté výstavbě se otevřel pro dopravu úsek západního městského okruhu Domažlická – Křimická v Plzni.

Článek

Rozsudek nad Kopeckým je nyní pravomocný a již není možné se proti němu odvolat. Možné je pouze dovolání k Nejvyššímu soudu.

Obžalovaný byl dopadný přímo ve vlaku

Kopecký se k činu přiznal a litoval ho. Výhrůžku zavolal na linku 158 ráno 25. srpna z automatu v odjezdové hale železniční stanice Praha-Smíchov. Sloužícímu policistovi řekl, že vylije deset litrů cyankáli do vodní nádrže v Praze, pokud nedostane peníze.

Výkupné mu měla policie uložit hned následující den v rychlíku z Přerova do Prahy u některého ze zaměstnanců Českých drah. Vyslaní kriminalisté do inkriminovaného vlaku nastoupili a ihned si jako podezřelého vytipovali Kopeckého, který před nimi nezakryl velkou nervozitu. Ještě ve vlaku se jednomu z detektivů přiznal.

Dluhy a hrozba rozvodu

Skutek prý spáchal kvůli finanční tísni a také proto, že se s ním jeho manželka chtěla rozvést. Podle jejího mínění totiž nedokázal uživit rodinu. S manželkou, jejich dvouletou dcerkou, dalšími dvěma vyženěnými dětmi a tchyní žili ve služebním bytě Českých drah o velikosti 3+1 na svitavském nádraží a Kopecký ze svého platu navíc splácel bankám velké dluhy.

"Nevím, co mě to napadlo, muselo mi přeskočit. Došlo mně to asi za hodinu, policii jsem se pak už znovu neozval a tím jsem to považoval za skončené. Svého jednání lituji," uvedl Kopecký už u Obvodního soudu pro Prahu 5, který ho nepravomocně odsoudil loni v prosinci.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám