Hlavní obsah

Soud s obžalovaným z vraždy 14leté dívky spěje ke konci, vyslýchají svědky

Právo, koc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ústí nad Labem

Čtením listinných důkazů a výpovědi poškozené přeživší dívky pokračoval v pondělí u ústeckého krajského soudu proces s Martinem Chloubou obžalovaným z loňské vraždy čtrnáctileté a z pokusu o vraždu šestnáctileté dívky v Doubici na Děčínsku. Bývalému regionálnímu novináři hrozí až 20 let vězení, v krajním případě výjimečný trest. Obžalovaný se brání, že dívku zabít nechtěl.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Obžalovaný Martin Chlouba před zahájením pondělního hlavního líčení

Článek

Soudkyně přečetla listinné dokumenty. Mimo jiné se zabývala nárokem na náhradu škody poškozených. Rodina zemřelé požaduje nemajetkovou újmu téměř čtyři milióny korun. Přeživší dívka žádá milión, nárok její matky na odškodnění soud zamítl. Soud poté pokračoval s vyloučením veřejnosti ve čtení výpovědi nezletilé oběti trestného činu a dalších nezletilých svědků.

K tragické události došlo loni v noci na 24. září v Chloubově chalupě. Podle obžaloby měl Chlouba dívky škrtit déle než pět hodin. Když šla mladší z dívek na procházku se psem, svázal podle obžaloby starší na židli, s čímž měla dívka souhlasit. Pak ji začal škrtit prádelní šňůrou.

Později napadl zezadu i druhou dívku, kolem krku jí pak omotal červený provaz, který visel ze zábradlí v patře domu. Provaz kolem jejího krku utáhl a uvázal uzlem, sedl si na ni a za provaz jí zvedal hlavu nad zem, čímž došlo ke škrcení poškozené s následkem smrti.

Bude rozsudek

Tělo mrtvé dívky schoval ve sklepě pod podlahu. Starší z dívek pak naložil do auta a odvezl ji do České Kamenice, kde jí dal telefon, aby si zavolala pomoc. Měla řadu zranění svědčících o škrcení. Přežila jen shodou okolností.

Nezletilá trpí podle zpráv posttraumatickou stresovou poruchou a její zapojení do běžného života je téměř rok od skutku nemožné.

Obžalovaný při zahájení procesu před soudem vypověděl, že nešlo o žádný plán a úmysl. Když se soudkyně Chlouby zeptala, proč se nepokusil omdlévající dívku oživit, odvětil, že když zvedl její hlavu, byla bezvládná. „Myslel jsem, že je už pozdě,“ řekl obžalovaný chladně.

V úterý zazní u soudu závěrečné řeči, možnost posledního slova před vynesením rozsudku bude mít obžalovaný. Rozsudek by ústecký krajský soud mohl vynést tento týden.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám