Hlavní obsah

Soud s Babišem spěje ke konci. Obžalovaný chce prý vypovídat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obhájci obžalovaného šéfa hnutí ANO Andreje Babiše chtějí v kauze Čapí hnízdo opětovný výslech znalkyně z oboru psychologie Jindřišky Záhorské, která ve svém posudku řešila věrohodnost expremiérova syna Andreje. Ten v případu vystupuje jako svědek a u hlavního líčení v září popřel tvrzení otce, že by kdy držel akcie firmy vlastnící farmu či podepsal jejich převzetí.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš

Článek

Znalkyně Záhorská na jeho adresu v prosinci u soudu uvedla, že „obecná věrohodnost“ je s ohledem na psychickou nemoc Babiše mladšího snížená. Zároveň konstatovala, že převažují faktory podporující jeho specifickou věrohodnost týkající se výpovědi v případu.

Expertka přitom měla k dispozici i trestní spis ke kauze údajného zavlečení Babiše mladšího na Ruskem anektovaný Krym v roce 2017. Tento materiál soud v prosinci připojil jako důkaz, což se obhájci a sám Babiš dozvěděli podle jejich tvrzení až při posledním předvánočním jednání.

Jednání pokračuje ve středu až pátek

„Navrhli jsme (písemně) doplňující výslech znalkyně z oboru psychologie, která ve svém posudku řešila věrohodnost svědka Andreje Babiše mladšího. Důvod je, že z nově připojeného spisu týkajícího se údajného zavlečení tohoto svědka na Krym vyplynuly nové okolnosti, které se mohou dotýkat jeho specifické věrohodnosti,“ řekl včera Právu jeden z obhájců obžalovaného expremiéra Michael Bartončík.

Babiš: Veřejné jednání o nemoci mého syna bylo šíleně bolestivé

Domácí

„Zmíněný návrh na doplnění dokazování soud eviduje, blíže se k němu vyjádří předseda senátu při hlavním líčení,“ sdělil k tomu včera Právu mluvčí soudu Adam Wenig. Jednání soud naplánoval na tuto středu až pátek. Pokud jde o jeho program, v plánu jsou výslechy znalců z oboru ekonomie, jejichž dva posudky předložila minule obhajoba.

„Potom přijdou na řadu doplňující výslechy obžalovaných. V případě, že bude dokazování ukončeno, bude možné přistoupit k závěrečným řečem,“ doplnil mluvčí soudu. Není však jasné, zda už případně padne v kauze rozsudek. Soud nicméně další případné termíny jednání zatím nestanovil.

Obžalovaný Babiš bude chtít mluvit

Babiš už v rozhovoru pro Právo v prosinci uvedl, že bude chtít vypovídat, což zatím neučinil. Na začátku hlavního líčení v září pouze pronesl úvodní řeč a poté odmítl odpovídat na dotazy soudu a státního zástupce.

„Klient je připraven k výslechu, stejně tak jsme připraveni přednést i závěrečné řeči,“ podotkl včera Bartončík. Z jeho slov však není jasné, zda bude Babiš odpovídat na otázky soudních stran. Ještě v prosinci mu to obhájce nedoporučoval.

Otázkou zůstává, jak se soud postaví k návrhu obhájců na další výslech znalkyně Záhorské. Může jim vyhovět a expertku znovu předvolat, nebo tento požadavek odmítnout jako nadbytečný.

Z vyjádření advokáta Bartončíka vyplývá, že obhájci chtějí znalkyni znovu slyšet a klást jí otázky kvůli informacím, které se nově objevily ve zmíněném spisu o údajném zavlečení Babiše mladšího na Krym.

Krym? Trestný čin se nestal

„Budeme to řešit tak, že moji advokáti navrhnou doplňující výslech znalkyně, protože jsme nyní některé informace prostě nevěděli,“ řekl k tomu Právu v prosinci expremiér Babiš.

Případ možného zavlečení, kde trestní oznámení podával v lednu 2018 Babiš junior, už policie předloni na podzim odložila s tím, že se žádný trestný čin nestal.

Jsem dobrý táta. Babiš se neubránil pohnutí, došlo i na slzy

Krimi

Rozhodnutí pražských kriminalistů pak loni v lednu posvětil i dozorující státní zástupce z Prahy 1 Jan Vychyta, který zamítl stížnost Babiše mladšího proti odložení této kauzy.

Z usnesení žalobce, jehož kopii má Právo k dispozici, mimo jiné vyplynulo, že tvrzení Babiše mladšího o únosu na Krym a Ukrajinu neuvěřil. Stejně jako kriminalisté vycházel mimo jiné z výpovědí dvou žen, které byly v dané době synovi expremiéra nejbližší – jeho matky Béatrice Babišové a tehdejší ukrajinské přítelkyně Jelizavety Malašyny.

K první jmenované žalobce uvedl, že „svědkyně kromě jiného výslovně uvedla, že si poškozený (Babiš mladší) historku týkající se zavlečení na Ruskem anektovaný Krym vymyslel, aby se vyhnul blížícímu se termínu podání depotní injekce“, tedy pravidelného měsíčního užití léku na jeho psychickou nemoc. Bývalá partnerka podle státního zástupce jakékoli „zlé nakládání“ s Babišem juniorem nepotvrdila.

Naopak prý poté, co expremiérovu synovi zavolal v lednu 2018 kvůli blížícímu se termínu podání injekce Petr Protopopov, se podle ní stav Babiše juniora rapidně zhoršil. Bydlel tehdy s Malašynovou ve městě Kryvyj Rih a podle její výpovědi se po telefonátu začaly u Babiše mladšího „rozvíjet paranoidní myšlenky“.

Ve zdravotnické dokumentaci Babiše mladšího je učiněn v té době zápis, že se ho přítelkyně začíná bát. Hovořila o výbuších vzteku, slovní agresi, obviňování z nevěry, kontrolách jejího telefonu a zmínkách o zabití Protopopova ze strany Babiše juniora. Navíc také vyplynulo, že expremiérův syn tehdy odmítal medikaci na svou nemoc – paranoidní schizofrenii – a tvrdil, že je zdráv.

Že tomu tak není, potvrdila u soudu v prosinci znalkyně z oboru psychiatrie, která konstatovala, že Babiš mladší skutečně schizofrenií trpí, ale že je nyní v dobrém stavu.

Státní zástupce se tedy v usnesení shodl s názorem policie, že trestní oznámení Babiše mladšího z ledna 2018 o jeho údajném nedobrovolném zavlečení na Krym lze považovat za nevěrohodné, a stížnost tohoto svědka proti rozhodnutí policie odložit tento případ zamítl.

Nový posudek: Babiš mladší má schizofrenii. S léky ji zvládá

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám