Hlavní obsah

Soud rozhodoval o prodloužení vazby pro žháře z Vítkova

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava
Aktualizováno

Za přísných bezpečnostních opatření předvedla ve středu ozbrojená eskorta před soudce Krajského soudu v Ostravě čtyři mladé neonacisty, kteří jsou obžalovaní z loňského rasově motivovaného žhářského útoku ve Vítkově. Soud v neveřejném jednání rozhoduje o prodloužení jejich vazby.

Článek

„Podle zákona je nutné do třiceti dnů od podání obžaloby rozhodnout o dalším trvání vazby,“ vysvětlila mluvčí ostravského soudu Barbara Plchotová důvod, proč byli obžalovaní předvedeni před soudce. Hlavní líčení je naplánováno až na květen.

Písemné rozhodnutí o tom, zda byla vazba prodloužena, soud nejprve musí doručit obžalovaným, teprve poté o něm může informovat veřejnost. „Předpokládáme, že dnes tuto informaci soud neposkytne,“ řekla Plchotová.

Vzhledem k tomu, že obviněným Jaromíru Lukešovi, Davidu Vaculíkovi, Václavovi Cojocaru a Ivo Müllerovi hrozí za pokus o rasově motivovanou vícenásobnou vraždu i doživotní tresty, lze téměř s jistotou očekávat, že soudce jejich vazbu prodlouží.

Foto: Aleš Honus, Právo

David Vaculík

Foto: Aleš Honus, Právo

Ivo Müller

Foto: Aleš Honus, Právo

Jaromír Lukeš

Foto: Aleš Honus, Právo

Václava Cojocaru

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám