Hlavní obsah

Soud potvrdil tresty za zpronevěru desítek miliónů Českých drah a Lesů ČR

Novinky, bad
Praha

Pražský vrchní soud potvrdil v pátek osmiletý trest Milanu Kremelovi, bývalému šéfovi dražební společnosti Clanroy, za zpronevěru více než 59 miliónů korun Českých drah (ČD). Jeho nástupce a spoluobžalovaný Miroslav Posekaný, který dráhy připravil o více než osm miliónů, si odsedí pět a půl roku. Verdikt je pravomocný.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Kremel šéfoval společnosti Clanroy před čtyřmi roky, a místo aby vydražené peníze posílal ČD, používal je na financování Clanroye a splácení jeho dluhů. Šlo například o peníze za vydražené nemovitosti na pražských Vinohradech nebo v Pardubicích.

Kremel, který se – stejně jako Posekaný – odvolacího jednání nezúčastnil, u hlavního líčení vinu nijak nepopíral. Hájil se jen tím, že s šéfováním společnosti neměl zkušenosti.

Trest se mu zdál vysoký

Proti březnovému rozsudku se tak odvolával pouze kvůli výši trestu. Ten se mu zdál v kombinaci s dalšími tresty (povinnost zaplatit 114 miliónů a desetiletý zákaz působení ve funkcích statutárních orgánů obchodních společností) příliš vysoký. Představoval si spíše pět až sedm let.

Odvolací soud ale Kremelovo odvolání zamítl. „Trest je spíše mírnější, rozhodně ne nepřiměřeně přísný,“ uvedl soudce Miroslav Pavrovský.

Kremelovi také příliš nepomohlo, že se trestné činnosti dopouštěl v době, kdy byl stíhán za obdobnou zpronevěru 55 miliónů, jež se pro změnu týkala Lesů ČR a za kterou dostal šestiletý trest.

Poté, co ho letos v březnu pražský městský soud uznal vinným ze zpronevěry peněz ČD, dostal Kremel souhrnný osmiletý trest.

Bílí koně

Podobně je na tom i Posekaný, který nahradil Kremela na pozici předsedy představenstva Clanroye na konci roku 2013. Během listopadu a prosince stihl drahám zpronevěřit osm miliónů korun. I on žádal nižší trest, odvolací soud mu ale potvrdil pět a půl roku.

„Nelze říci, že jeho role byla zcela zanedbatelná, dopouštěl se té trestné činnosti znovu, poté co byl v roce 2009 stíhán za podobnou trestnou činnost, kdy způsobil škodu osm miliónů korun,“ konstatoval Pavrovský.

Podle soudů ale ani Kremel, ani Posekaný nebyli hlavními aktéry – plnili pouze funkce bílých koní, nicméně úmyslně a patrně za nemalé odměny. Kdo za celou kauzou stojí, není jisté.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám