Hlavní obsah

Soud potvrdil trest za vraždu dítěte, které rušilo otce při sledování televize

Právo, Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Vrchní soud v Praze ve středu potvrdil osmnáctiletý trest pro Vlastimila Suchánka za vraždu jeho dvouměsíční dcery. Třicetiletý muž ji ubil loni v březnu, protože ho rušila pláčem při sledování televize. Za týrání svěřené osoby byla odsouzena i jeho žena Anna.

Foto: Jiří Bednář, Právo

Vlastimil Suchánek a jeho manželka Anna v soudní síni.

Článek

„Opravdu jsem si nebyl vědom, že bych mohl dceři ublížit, natož jí způsobit smrt,“ hájil se před vrchním soudem Suchánek.

Jeho obhájce žádal pro svého klienta změnu kvalifikace činu z vraždy na týrání svěřené osoby s následkem smrti. Rodiče podle něj s miminkem zacházeli stejně surově už dříve a událost, která předcházela smrti holčičky, tak nevybočovala z jejich předchozích praktik. Zabít ji prý Suchánek nechtěl.

„Doufám, že ve svém budoucím životě budu mít alespoň malou šanci vše napravit,“ uvedla Suchánková.

Senát vrchního soudu všechna odvolání zamítl. „Žádné pochybení jsme neshledali. Uložený trest není ani nepřiměřeně přísný ani nepřiměřeně mírný,“ uvedl předseda senátu vrchního soudu Jiří Lněnička.

Vražda dvouměsíční holčičky patřila k nejotřesnějším případům loňského roku. Třicetiletý Vlastimil Suchánek z Náchoda byl za ni v prosinci Krajským soudem v Hradci Králové odsouzen na 18 let do vězení, tři roky nepodmíněně dostala i jeho 21letá manželka Anna, která manželovi v týrání dítěte nejen nebránila, ale v některých případech mu dokonce asistovala.

Miminko zemřelo loni v březnu v královéhradecké nemocnici na vážná poranění hlavy.

Dítě zabalil do deky a uhodil

Muž během sledování televize miminko zabalil do deky, aby ztlumil jeho pláč a dvakrát jej uhodil do hlavy. Tím mu způsobil četné zlomeniny lebeční klenby, krvácení mezi mozkové obaly a zhmoždění mozkové tkáně. Novorozeně tak i přes péči lékařů zemřelo.

„Nevybavuji si přesně, kam jsem udeřil. Dívali jsme se ten večer na seriál Ordinace v růžové zahradě. Když jsem rozbalil deku a viděl, že nereaguje, ihned jsme jeli do nemocnice,“ vypověděl u hradeckého soudu Suchánek.

V nemocnici oba manželé o příčině zranění nejprve lhali. Lékařům se snažili namluvit, že jim dítě vypadlo ze zavinovačky, když si ho předávali, a hlavou se udeřilo o stolek. Holčička zemřela po šesti dnech v hradecké fakultní nemocnici.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám